Back to all Post

Piese de echipament militar din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău deține în colecțiile sale o serie de obiecte personale de mare valoare istorică, ce au aparținut unor ofițeri și soldați care au participat la luptele pentru eliberarea județului Sălaj, în octombrie 1944. Achiziționarea lor a fost posibilă datorită sprijinului acordat de către sălăjeanul Paul Abrudan, la vremea respectivă profesor la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi reputat istoric.

În cadrul colecției se remarcă obiectele care au aparținut căpitanului de cavalerie Dumitru Cristorian, comandantul Grupului 18 Cercetare, care, în dimineața de 17 octombrie 1944, elibera orașul Zalău de trupele horthysto-hitleriste. A participat apoi la luptele pentru eliberarea Sălajului, până la Carei, oraș sălăjean la vremea respectivă, care a fost eliberat în data de 25 octombrie 1944, un cadou făcut de către generalii români Majestății Sale Regele Mihai I al României, comandantul suprem al Armatei Române, cu ocazia zilei sale de naștere.

Iată ce nota în jurnalul său de front căpitanul Dumitru Cristorian despre eliberarea orașului Zalău, reședința județului Sălaj:

„(…). De la Vârșolț, Grupul de cercetare s-a îndreptat spre Zalău. După lupte înverșunate purtate împotriva trupelor hitleriste și horthyste, Grupul 18 cercetare al Diviziei 18 infanterie, a înaintat și, în cursul zilei de 17 octombrie 1944, a acționat spre Zalău. Iar la orele 12, nimicind rezistențele inamice din zona Zalăului, a eliberat această localitate. La intrarea în oraș, populația ne-a primit cu nespusă bucurie. Ostașii noștri erau îmbrățișați de bătrâni și tineri.

Pentru a imortaliza acest moment crucial în destinele localității, am luat de la oblîncul șeii un steag tricolor, pe care soldatul Florea Simion l-a ridicat pe catargul din piața centrală a Zalăului.

Grupul nostru a fost prima unitate eliberatoare care a intrat în orașul Zalău. Trupele socvietice motorizate au ajuns în oraș la o jumătate de oră după noi.

Pe când tricolorul fîlfăia mândru în piața orașului de-abia eliberat, Grupul și-a continuat înaintarea spre Șimleu Silvaniei, pentru a relua și menține contactul cu inamicul. (…)”. (Vezi, pe larg, Paul Abrudan, Căpitan Dumitru Cristorian: participarea Grupului 18 Cercetare la luptele pentru eliberarea Sălajului de sub ocupația fascistă, în octombrie 1944, în „Acta Mvsei Porolissensis”, VIII, Zalău, 1984, pp. 529-534).

Dintre obiectele care au aparținut căpitanului Dumitru Cristorian, am selectat doar două, care ni s-au părut reprezentative:

  1. Tunică de cavalerie (Mare Ținută). A fost confecționată în anul 1938, pe când avea gradul de locotenent (inv. 637/1985).
  2. Chipiu de ofițer de la ținuta de ceremonie (inv. 379/1985).

De asemenea, am realizat o selecție a obiectelor ce au aparținut altor ofițeri și soldați, care au participat la eliberarea Sălajului, după cum urmează:

  1. Veston de ofițer. A aparținut colonelului Gheorghe Cristescu, comandantul Regimentului 12 Roșiori. A participat la luptele pentru eliberarea Sălajului (inv. 1528/1985).
  1. Grade pentru pardesiu. Au aparținut locotenent-colonelului Alexandru Socol din Regimentul 34 Infanterie, participant la războiul antihitlerist. A luat parte la luptele pentru eliberarea județului Sălaj (inv. 654/1985).

Obiecte care au aparținut căpitanului Ioan Pintea, din cadrul Regimentului 7 Grăniceri, participant la luptele pentru eliberarea Sălajului, în toamna anului 1944:

  1. Toc pentru binoclu (inv. 650/1985).
  2. Bidon pentru apă (inv. 376/1985). 
  1. Cască de oțel tip olandez, folosită în războiului antihitlerist. A aparținut soldatului Nicolae Tarcea, din cadrul Regimentului 90 Infanterie, căzut în luptele de la Sărmășag, la 23 octombrie 1944 (inv. 375/1985).
  1. Centură de ceremonie. A aparținut sublocotenentului Petre Constandoiu din Regimentul 34 Infanterie, participant la războiul antihitlerist. A luat parte la luptele pentru eliberarea Sălajului (inv. 641/1985).
  1. Tabacheră cu semne zodiacale (inv. 2120/1987).

Piese de echipament militar din patrimoniul MJIAZ by Institutul Național al Patrimoniului on Sketchfab

Dr. Marin Pop, șef secție Muzeografie –  muzee locale

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate