DIGI HISTORY

Sculpturi din Colecția de artă contemporană a muzeului

Colecția de artă contemporană a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău s-a format cu precădere după 1965, prin donații, transferuri și achiziții ale unor lucrări de artă realizate de artiștii contemporani consacrați sau aflați la început de carieră. Colecția cuprinde peste 70 de sculpturi și opere de plastică mică, din care vă oferim acum o selecție redată în 3D.

Dacica 3D - Vase dacice din județul Sălaj

Cercetările arheologice de anvergură, desfășurate la Porolissum / Măgura Moigradului, Marca / Cetate, Șimleu Silvaniei / Cetate / Observator și Uliul cel Mic,au adus în muzee o gamă extrem de variată de vase dacice confecționate cu mâna sau la roata olarului. Vasele modelate 3D provin de la Marca, și majoritar, de pe Măgura Moigradului și sunt frecvent întâlnite în așezările și fortificațiile dacice.

Etnographica 3D - Ceramica olarilor din Sălaj

Vă prezentăm o selecție redată în 3D a celor mai reușite piese de ceramică din colecția muzeului. Vasele modelate 3D provin din centrele de olărit sălăjene, cu precădere din Zalău și acoperă atât sectorul decorativ, cât și cel utilitar. Am reliefat în mod special ceramica de Zalău, ca marcă identitară și realizare de excepție a olăritului de breaslă.

Neolithic 3D-Artefacte neolitice din Sălaj

Sutele de situri neolitice identificate până în prezent pe teritoriul județului Sălaj au dovedit din plin intensa locuire a zonei, favorizată în principal de cele trei artere hidrografice: Barcău, Crasna și valea Zalăului.

MEDALISTICA 3 D – Ordine și medalii din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău

Decorațiile de război au reprezentat dintotdeauna și la toate popoarele o înaltă cinstire a vitejiei, curajului și spiritului de sacrificiu dovedite pe câmpurile de bătălie și nu în ultimul rând au și o valoare artistică, fiind adevărate bijuterii, create cu migală și inventivitate. Vă invităm să descoperiți câteva dintre principalele ordine și medalii din istoria României, aflate în patrimoniul muzeului nostru,

Neolithic 3D - Primii olari

În anul 1929, cercetătorul Gordon Childe introduce termenul de ”revoluție neolitică”, termen argumentat printre altele de apariția ceramicii. Aprofundarea cercetărilor asupra comunităților neolitice și asupra modului în care acestea au evoluat a dus la schimbarea acestei percepții dar, rămâne important rolul olăritului în dezvoltarea comunităților umane. Pas tehnologic deosebit, confecționarea ceramicii poate fi atașată atât sferei utilului-recipient, cât și artei datorită decorului sau uneori formei care transformă un recipient într-un obiect de artă.

DACICA 3D. Vasele pentru preparat hrana

Lutul, piatra, lemnul și osul au fost materialele care au stat la baza dezvoltării civilizațiilor umane. Cel dintâi a fost, nu doar material de construcție, ci și materia primă care, modelată și arsă la temperaturi de până la 1000 de grade, căpăta rezistență în timp. Din lut au fost confecționate case, ustensile, obiecte de cult și în primul rând recipiente pentru preparat și servit hrana.

Ceramica din epoca bronzului de la MJIAZ – Partea I

Programul DIGI History derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău vă propune o incursiune în colecția de ceramică din epoca bronzului (mileniul II î. Chr.). Ne propunem să prezentăm o serie de recipiente din lut ars, lucrate cu mâna, întrucât roata olarului nu era cunoscută în zona noastră, la acea vreme. Vasele se remarcă prin echilibrul proporțiilor, decorul bogat, finețea execuției și calitatea arderii.

Ceramica din epoca bronzului de la MJIAZ – Partea II

Așezarea din epoca bronzului de la Derșida ”Dealul Balota” este localizată pe un promontoriu semeț ce domină peisajul de pe valea Crasnei, la limita nord-vestică a Sălajului. Este o așezare cu o evoluție de durată, întinsă pe parcursul mai multor secole ale primei jumătăți a mileniului II î.d.Chr.

Lăzi de breaslă din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă-Zalău

Breslele au reprezentat prima formă de asociere a meșteșugarilor, cea mai bine organizată și longevivă. Ele erau forme tipice de organizare profesională a meșteșugarilor în Evul Mediu, formate din meșteri, patroni, calfe și ucenici, care aparțineau aceleiași branșe.

Cămăși din colecția muzeului: Floarea spăcelului sălăjean

Costumul popular constitue unul dintre elementele de bază ale culturii materiale a unui popor. Evoluţia sa de-a lungul vremii a fost strâns legată în primul rând de dezvoltarea ocupaţiilor purtătorilor săi şi a modului lor de viaţă...

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2020. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X