Lapidarium Musei Zilahensis-Pars Epigraphica

Începând cu anul 2019, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a demarat procesul de digitizare integrală a monumentelor epigrafice și sculpturale aparținând epocii romane, identificate în cadrul campaniilor succesive de cercetări arheologice desfășurate în cele mai reprezentative situri din județul Sălaj, precum castrul și centrul civil de la Porolissum, castrul auxiliar de la Buciumi, castrul auxiliar de la Tihău, castrul auxiliar de la Românași și cel de la Brusturi-Romita.

Prima parte a acestui demers a primit numele de Lapidarium Musei Zilahensis-Pars Epigraphica, fiind realizată digitizarea integrală a monumentelor epigrafice aflate în colecția muzeului. Până în prezent au fost digitizate 40 de monumente, urmând ca acestea să fie puse atât la dispoziția cercetătorilor cât și pentru publicul larg prin intermediul platformei interactive Sketchfab. În acest context, accesul este facilitat de colegii noștri de la Institutul Național al Patrimoniului. Fiecare monument epigrafic va fi însoțit de traducerea în limba română a textului latin și de povestea care stă în spatele pieselor. Următoarele monumente care vor fi abordate în viitorul apropiat în cadrul procesului de documentare fotogrammetrică sunt cele sculpturale, iar programul va fi finalizat cu cele arhitecturale.

Conservarea și valorificarea digitală oferă o posibilitate deosebită de păstrare a memoriei patrimoniului cultural, utilitatea acestor tehnologii fiind dovedită mai ales în cazul unor distrugeri ireversibile ale monumentelor precum cele din Siria și Iran, a unor dezastre naturale sau situații de forță majoră în care publicul nu mai poate avea acces la colecțiile muzeelor.

Vă invităm, așadar, să vizitați constant pagina proiectului pentru a călători împreună în fascinanta lume a epigrafiei romane.

Toate modelările pot fi văzute și în VR (Virtual Reality) – pentru aceasta aveți nevoie de ochelari VR – 3D; dați click pe simbolul VR și imersați în lumea artefactelor și epigrafiei romane. 

Baza de statuie și statuia lui Iupiter Dolichenus  au fost descoperite la Porolissum în sanctuarului dedicat acestei zeități, fiind una dintre cele mai des adorate divinități printre militarii staționați în armatele provinciale romane.

”DESCHIDE”

Unul dintre cele mai impresionante monumente religioase descoperite la Porolissum este o bază de calcar care susținea o statuie colosală a zeului Liber Pater (tradus ,,Tatăl Liber”). Acesta era zeul vinului, al fertilității pământului, dar mai ales  al libertății. 

”DESCHIDE”

Dintre mărturiile invocațiilor religioase de la Porolissum se remarcă cele realizate de membri comunității siriene din orașul Palmyra, puternic reprezentate în așezarea porolissensă. Exemplul de azi este altarul unui almyrean (originar din palmyra) numit Sabdas.

”DESCHIDE”

La Porolissum a existat o numeroasă comunitate siriană ce provenea din orașul Palmyra, fapt dovedit și de numeroasele altare, monumente epigrafice ridicate de aceasta. 

”DESCHIDE”

Cândva, în secolul al III-lea d. Chr., printr-o împrejurare pe care doar o putem bănui, marele zeu al palmyrenilor, Bel, poruncește lui Publius Aelius Malachus să-i ridice un altar pentru sacrificii.

”DESCHIDE”

Un alt altar cu dedicație descoperit la Porolissum este cel a unui individ ce avea funcția de edil și membru în consiliului local al orașului.

”DESCHIDE”

Unul dintre cele mai misterioase monumente din Lapidarium-ul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău este un altar votiv dedicat Nimfelor, descoperit în castrul roman de la Tihău.

”DESCHIDE”

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri epigrafice de la Porolissum a fost realizată la sfârșitul anilor ’80 ai secolului trecut în zona edificiului militar cunoscut azi sub denumirea de ,,vama romană”.

”DESCHIDE”

Altarul din gresie (modelat 3D) a fost găsit în timpul cercetărilor arheologice ale amfiteatrului roman de la Porolissum, în zona templului dedicat zeiței Nemesis. Nemesis era zeița norocului, a răzbunării sau a șansei,

”DESCHIDE”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate