Cercetarea obiectivelor arheologice de la castrul roman de la Brusturi continuă și în acest an. Acestea au fost reluate anul trecut după mai bine de 20 de ani de la ultimele cercetări arheologice sistematice.

Scopul colectivului nou, format din specialiști de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ)  și Universitatea din Bayreuth (Germania) este identificarea în premieră pentru provincia Dacia a unui edificiu foarte important din punct de vedere al planificării construcțiilor și urbanismului roman: Locus gromae. Locus gromae era punctul zero al oricărui oraș sau castru roman reprezentând locul de unde începea trasarea rețelei stradale și a limitelor așezării.

În cazul de la Brusturi, în premieră pentru un castru auxiliar, acest loc este marcat de o construcție monumentală alcătuită din patru stâlpi uniți prin patru arce. Acest tip de edificiu se numește tetrapylon și se înfățișa în epocă ca un arc de triumf cu patru laturi.

Anul trecut au fost identificate două din cele patru fundații ale stâlpilor tetrapylon-ului, obiectivul cercetărilor ce se desfășoară în această perioadă este identificarea și celorlalte două, urmând ca proiectul să fie finalizat în 2021 printr-un studiu monografic dedicat edificiului cercetat.

Importanța cercetărilor a atras și atenția specialiștilor străini rezultând o colaborare cu un colectiv tânăr de la Universitatea din Bayreuth (Germania), colaborare care s-a concretizat prin finanțarea parțială a proiectului de către renumita fundație germană Gerda Henkel.  

Colectivul de cercetare este format din: George Cupcea (MNIT) – șef șantier, Felix Marcu (MNIT), Dan Deac (MJIAZ) și Markus Zimermann (Universitatea din Bayreuth).

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2020. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X