MINUTELE ISTORIEI

În cadrul acestui serial, pe care l-am intitulat „Minutele istoriei”, vă invităm la o călătorie în trecut, să descoperim, împreună, istoria mai puțin cunoscută a județului Sălaj, evenimente istorice marcante, aspecte inedite din viața și activitatea unor personalități sălăjene, povestea unor locuri și clădiri de patrimoniu

Ep.1, strada Corneliu Coposu

Vă invităm la o călătorie în trecut, să descoperim, împreună, istoria mai puțin cunoscută a județului Sălaj, evenimente istorice marcante, aspecte inedite din viața și activitatea unor personalități sălăjene, povestea unor locuri și clădiri de patrimoniu.

Ep. 2, Iuliu Maniu

Episodul de astăzi este dedicat omului politic sălăjean Iuliu Maniu (de la a cărui moarte se împlinesc azi 68 de ani), mai exact ultimilor ani de viață și sfârșitul tragic a acestuia.

Ep. 3, Parcul Szikszai Zalău

Episodul de astăzi este dedicat unor clădiri și locuri de poveste dispărute în timpul regimului comunist, care erau situate în spatele Prefecturii județului Sălaj (azi sediul Primăriei Municipiului Zalău): parcul Szikszai, clădirea fostei închisori a orașului și monumentul lui Tuhutum, realizat tot de către sculptorul Fadrusz János, la fel ca grupul statuar Wesselényi, și inaugurat în aceeași zi.

Ep. 4, Sala Transilvania Zalău

Episodul de astăzi este dedicat Sălii Transilvania. Denumită la început de secol XX „Vigado” (loc de petrecere sau cazinou), iar în perioada interbelică „Teatrul orășenesc”, în această locație a clădirii Transilvania s-au desfășurat marea majoritate a evenimentelor cu caracter cultural: petreceri dansante, conferințe, piese de teatru, operă etc.

Ep. 5, Simion Bărnuțiu

Episodul de astăzi este dedicate lui Simion Bărnuțiu (n. 21 iulie 1808 în Bocșa, județul Sălaj – d. 28 mai 1864, Valea Almașului, Fântâna Gorgana), istoric, filosof, profesor, liderul mișcării revoluționare din Transilvania, om politic, care a militat întreaga sa activitate pentru interesele naționale ale poporului român.

Ep.6, Monumentului Eroilor din Zalău

În episodul de astăzi vă prezentăm istoria Monumentului Eroilor din Zalău, ridicat de către Societatea „Mormintele Eroilor căzuți în Război”, filiala Sălaj (devenită din 1927 Societatea „Cultul Eroilor”), și dezvelit în anul 1925, de Ziua Eroilor.

Ep.7, Valentin Coposu

Închis în țemnițele bolșevice, în anul 1919, pentru că a semnat Unirea Transilvaniei cu țara mamă, a fost trecut pe lista neagră a autorităților horthyste, după Dictatul de la Viena, din 30 august 1940. S-a refugiat, împreună cu familia, lăsând la Bobota o agoniseală de o viață, locul în care a „păstorit” 31 de ani, la Blaj, și a sfârșit tragic, peste numai un an de zile, în urma unui infarct, la vârsta de 54 de ani, cu dorul în suflet după satul în care a păstorit, așa cum spune în testamentul său.

Ep. 8, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău

În episodul de astăzi vă prezentăm istoricul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău, unul dintre cele mai reprezentative lăcașuri de cult din Sălaj, a cărui sfințire a avut loc la 9 septembrie 1934. De asemenea, tradiția pelerinajelor care se organizau încă din primul an după sfințire, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul bisericii, la care participau mii de credincioși sălăjeni și nu numai.

Ep. 9, Dezvelirea bustului lui Simion Bărnuțiu

În episodul de astăzi rememorăm un eveniment istoric și cultural deosebit pentru orașul Șimleu Silvaniei și pentru Sălaj: dezvelirea bustului marelui nostru înaintaș sălăjean, Simion Bărnuțiu, amplasat în fața liceului care-i poartă numele, operă a renumitului sculptor Romul Ladea. Evenimentul a avut loc la 7 septembrie 1930 și la el au participat, conform presei vremii, peste 20.000 de persoane, în frunte cu strănepotul lui Simion Bărnuțiu, Iuliu Maniu, care la vremea respectivă îndeplinea funcția de prim-ministru al României.

Ep. 10, Cazarma „General Dragalina”

În episodul de astăzi vă prezentăm câteva secvențe din bogata istorie a Cazarmei „General Dragalina”, singura cazarmă din județul Sălaj construită după model militar austriac, în formă de ”U”. Istoria clădirii începe în anul 1854, când Primăria orașului Zalău a alocat o sumă importantă de bani pentru construcția de clădiri publice, printre care și o cazarmă. De-a lungul timpului, a fost sediu al Batalionului de honvezi al Sălajului, al Batalionului 7 Vânători de Munte, după Marea Unire, când a primit numele generalului-erou Ioan Dragalina.

Ep. 11, Monumentul sergentului-erou Ilie Popa din Jibou

În episodul de astăzi vă prezentăm un monument istoric sălăjean mai puțin cunoscut. Este vorba de monumentul dedicat memoriei sergentului-erou Ilie Popa, inaugurat acum 100 de ani la Jibou. Ilie Popa era sergent în Regimentul 15 Infanterie și a participat la luptele pentru eliberarea Sălajului, căzând eroic lângă localitatea Crișeni, la 20 ianuarie 1919. Monumentul a fost ridicat de către dr. Aurel Hetco, personalitate marcantă a generației Marii Uniri.

Ep. 12, Casa în care a locuit primul prefect român al Sălajului

În episodul de astăzi vă prezentăm un monument istoric sălăjean mai puțin cunoscut. Este vorba despre casa în care a locuit Gheorghe Pop de Oarța, primul prefect al Sălajului de după Marea Unire. În această casă a luat ființă Consiliul Național Român al comitatului (județului) Sălaj, în frunte cu Gheorghe Pop de Oarța, la 11 noiembrie 1918. De asemenea, câteva zile mai târziu au fost aleși delegații oficiali ai cercului electoral al Zalăului, care au participat la Adunarea Națională de la Alba Iulia și au semnat Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.

Ep. 13, Casa Maniu din Șimleu Silvaniei

În episodul de astăzi vă prezentăm casa în care s-a născut marele om politic sălăjean Iuliu Maniu. El a văzut lumina zilei la 8 ianuarie 1873, în Șimleu Silvaniei și nu la Bădăcin, cum greșit mai afirmă și astăzi unele persoane și chiar istorici avizați.

Ep. 14, Acasă la George Pop de Băsești

În episodul de astăzi vă invităm acasă la badea George Pop de Băsești, locul în care, înainte de 1918, se luau decizii cruciale pentru românii din Transilvania. Vă așteptăm așadar să urmăriți povestea celui care a prezidat lucrările Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia, George Pop de Băsești.

Ep. 15 -100 de ani de la trecerea în neființă a vicarului Alexandru Gheție

Episodul de astăzi comemorează 100 de ani de la trecerea în neființă a vicarului Silvaniei - Alexandru Gheție, născut și înmormântat în satul Cuceu.

Ep. 16 - Armătura, simbolul industriei sălăjene care devine istorie

În episodul de astăzi vă invităm într-o incursiune în istoria fabricii cunoscute drept Armătura, un simbol al industrializării sălăjene în perioada comunistă. Acum, sub impactul modernizării, asistăm la dispariția fabricii care, în anii 90, avea 7.000 de angajați.

Ep. 17 – Nicolae Titulescu, cetățean de onoare al Crasnei

În episodul de astăzi vă prezentăm o inițiativă deosebită a sălăjenilor din plasa Crasna care i-au acordat titlul de cetățean de onoare și i-au ridicat un monument marelui diplomat român Nicolae Titulescu, în anul 1935.

Ep.18 – Mănăstirea Bic

În episodul de astăzi vă prezentăm un scurt istoric al Mănăstirii Bic, loc de pelerinaj, dar și un atractiv punct turistic al Sălajului. Mănăstirea are și un rol social-educativ: o școală pentru copiii nevoiași din zonă și un cămin pentru persoanele vârstnice.

Ep. 19 - Cetatea Bathory din Șimleu Silvaniei

În episodul de astăzi vă prezentăm un scurt istoric al Cetății Bathory din Șimleu Silvaniei, locul de naștere al lui Ștefan Bathory, principe al Transilvaniei între 1571-1575 și rege al Poloniei din 1575 până la moartea sa în 1586.

Minutele Istoriei, Ep. 20 - Sinagoga din Șimleu Silvaniei

În episodul de astăzi vă prezentăm soarta tragică a comunității evreiești din Șimleu Silvaniei care a trecut prin ororile Holocaustului provocat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sinagoga din Șimleu Silvaniei a fost transformată în Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.

Minutele istoriei, Ep. 21 - 2023, anul Maniu

În episodul de astăzi pornim de la ziua de naștere a Sfinxului de la Bădăcin pe care o sărbătorim în 8 ianuarie. Este felul nostru de a marca începutul "Anului Maniu" în Sălaj la 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu.

Minutele istoriei, Ep. 22 - 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

În episodul de astăzi vă prezentăm locul care ar fi trebuit să odihnească osemintele marelui om politic sălăjean Iuliu Maniu.

Minutele istoriei, Ep. 23 - Biserica Romano-Catolică din Zalău

În episodul de astăzi pornim de la împlinirea a 550 de ani de când regele Matia Corvin a acordat Zalăului titlul de târg, marcând începutul urbanității sale. Așa că ne-am propus să prezentăm în acest an aniversar o serie de clădiri de patrimoniu și începem cu Biserica Romano-Catolică din Zalău. Vă invităm să ne însoțiți în această călătorie prin istoria urbei noastre.

Minutele istoriei, Ep. 24 - Biserica ”Sfânta Treime” din Zalău

Continuăm periplul nostru prin istoria orașului, la împlinirea celor 550 de ani de când regele Matia Corvin a acordat Zalăului titlul de târg, marcând începutul urbanității sale. Astăzi ne oprim la Biserica Sfânta Treime, prima biserică românească din Zalău.

Minutele istoriei, Ep. 25 - Complexul cultural-spiritual „Sfânta Vinere” din Zalău

În România, Sărbătoarea Înălțării Domnului se suprapune, din anul 1920, cu Ziua Eroilor. În episodul de astăzi vă prezentăm Complexul cultural-spiritual „Sfânta Vinere”, unic în rândul așezămintelor ortodoxe din România. Ansamblul arhitectonic are în componență Catedrala cu hramul „Înălțarea Domnului”, un obelisc al eroilor și spații muzeale.

Minutele istoriei, Ep. 26 – Iacob Deleu

Episodul de astăzi este dedicat lui Iacob Deleu (1804-1880), unul dintre tribunii lui Avram Iancu, în timpul Revoluției de la 1848 și primul dascăl al școlii românești din Pericei. Este felul nostru de a marca „Anul Avram Iancu”.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate