Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției temporare „PERSPECTIVE: Fețele orașului. Industrializare și urbanizare în Zalău.” Evenimentul are loc joi, 14 decembrie 2023, cu începere de la ora 13:15, în Beciul Cultural al muzeului.
Expoziția temporară „PERSPECTIVE: Fețele orașului. Industrializare și urbanizare în Zalău” deschide ușile unui fascinant trecut al orașului, oferind privitorilor o incursiune captivantă în evoluția orașului Zalău de-a lungul anilor 1970, 1980 și până în prezent. Expoziția explorează conexiunile dintre dinamica peisajului urban și transformările istorice, concentrându-se în special asupra proceselor de industrializare și urbanizare din deceniile trecute.
Expoziția propune o călătorie diacronică ce evidențiază efectele industrializării materializate în construcțiile și infrastructura orașului. În urma documentării realizate de specialistul muzeului, Andrei Herța, vizitatorii vor putea descoperi modul în care orașul și-a conturat actuala configurație urbană în urma procesului accelerat de industrializare. Aducând în prim-plan imagini remarcabile din anii 1970 și 1980, secondate de imagini din prezent, expoziția surprinde transformările semnificative prin care a trecut orașul, arătând cum schimbarea regimurilor politico-economice a influențat arhitectura locală.
De asemenea, expoziția surprinde activitatea intensă a fabricilor din perioada respectivă, prin fotografii cu utilaje și muncitori în timpul activității, care au reprezentat motorul dezvoltării puternice a orașului.
„Putem vedea orașul Zalău construit în trei straturi: un substrat din cărămidă și piatră, un strat din beton și asfalt, și un adstrat din sticlă și metal. Cărămida, materialul tradițional de construcții, alcătuiește materialitatea istorică a orașului, clădirile istorice și casele vechi. Fabricile și blocurile de locuințe construite odată cu industrializarea s-au ridicat din prefabricate din beton. Clădirile de după 1990, precum sediul ANAF sau mall-ul sunt dominate vizual de sticlă și metal. Forțând puțin metafora, o putem aplica inclusiv caselor noi, cu geamuri mari și acoperișuri din tablă, care doar imită țigla tradițională.
Fiecare strat din structura orașului poartă în materiale, design și metode de construcție încărcătura ideologică, tehnologia și capacitatea economică a epocii pe care o reprezintă. Succesiunea lor în timp în același spațiu face ca adăugarea unui nou strat să fie un proces disruptiv. Schimbarea regimului politic se reflectă în dinamica arhitectonică a orașului prin înlocuirea clădirilor istorice cu blocuri de locuințe sau a fabricilor cu unități comerciale.
În zidul unei clădiri, cărămida este durabilă și are valoare estetică și funcțională ridicată. Dar izolată și neprotejată se sparge și fărâmițează ușor. Atunci când planul de sistematizare și extindere locativă a orașului pentru a acomoda mii de muncitori din afară s-a împiedicat cât de puțin de vechile clădiri, acestea au fost demolate. Bineînțeles, nu dintr-o lipsă de soluții pentru a le conține, ci și pentru că funcționalitatea familială a caselor și estetica burgheză s-au ciocnit de locuirea comunitară și modernismul socialist” – Andrei Herța, cercetător științific.
Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău devine astfel un spațiu al întâlnirii cu trecutul și prezentul orașului, oferind oportunitatea unică de a explora straturile istorice ale unei comunități în evoluție constantă. Expoziția „PERSPECTIVE: Fețele orașului. Industrializare și urbanizare în Zalău” rămâne deschisă publicului dornic să descopere istoria plină de transformări a orașului nostru.
Expoziția face parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 550 de ani de la începutul urbanizării Zalăului, odată cu acordarea statutului de târg – oppidum Zylah – de către regele Matia Corvin, prin care se garanta autonomie economică noului oraș.
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău