Back to all Post

”Zilele Europene ale Arheologiei” la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a dat curs invitației Institutului Național al Patrimoniului de a se alătura programului european ”Zilele Europene ale Arheologiei” care se desfășoară în perioada 18-20 iunie 2021. 

Activitatea pe care am propus-o ține de digitalizarea patrimoniului arheologic pe care îl deținem: un stagiu de practică organizat la cererea beneficiarului pentru angajații companiei Michelin. Participanții la internship au  învățat bazele teoretice și practice ale scanărilor fotogrammetrice aplicate în studiul de documentare digitală a patrimoniului arheologic. La final, au putut vizita Clio High Tech, acolo unde munca de digitalizare se traduce în expoziții de realitate virtuală deschise publicului interesat. 

Informații de background:

Prima ediție a ”Zilelor Europene ale Arheologiei” a avut loc în 2010 la inițiativa Ministerului Culturii francez și sub coordonarea Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut national de recherches archéologiques préventives – INRAP). Sărbătoarea anuală a arheologiei s-a extins treptat, ajungând, în 2019, în alte 17 țări europene (Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania, Elveția, Regatul Unit), iar din 2020 marcăm Ziua Europeană a Arheologiei și în România. Interactivitatea, formulele de prezentare care prioritizează contactul direct – fie acesta și virtual – cu spațiul de cercetare, cu procesul pe care-l presupun descoperirile și artefactele întâlnite în muzee și expoziții, limbajul adaptat celor mai tineri iubitori de patrimoniu – sunt doar câteva dintre recomandările coordonatorilor ZEA, după un deceniu de mediere și deschidere a domeniului către marele public din Franța și apoi din întreaga Europă. Evident, formula ideală variază, de la caz la caz, în funcție de tipologia șantierului de cercetare sau a spațiului de interacțiune, de tipul de public interesat și de așteptările acestuia și, nu în ultimul rând, de regulile impuse de contextul pandemic pe care îl traversăm deja de un an.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X