- Atelier de ceramică dacică cu Marius Ardelean
- Masă rotundă – „Patrimoniul arheologic, în pericol?
Arheologi vs. Detectoriști. Colaborare sau confruntare?”
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Sălaj, vă invită să participați vineri, 20 septembrie 2024, la două evenimente speciale organizate cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.
Primul eveniment este un atelier de modelat ceramică dacică, susținut de arheologul Marius Ardelean de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, între orele 9,00 și 13,00, în curtea muzeului. În cadrul acestui atelier, participanții vor avea ocazia să modeleze manual lut amestecat cu nisip, realizând replici inspirate din perioada civilizației dacice. Atelierul este o ocazie unică de a învăța tehnici tradiționale de prelucrare a lutului și de a explora moștenirea ceramicii dacice.
Al doilea eveniment, o masă rotundă cu tema „Patrimoniul arheologic, în pericol? Arheologi vs. detectoriști. Colaborare sau confruntare?”, va avea loc începând cu ora 18,00, în sala de etnografie a muzeului. Moderatorul discuției va fi dr. Ioan Bejinariu, arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, iar invitații speciali ai evenimentului sunt dr. Mihaela Simion, de la Muzeul Național de Istorie a României și dr. Dan Deac, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Cei pasionați de detecția arheologică vor fi și ei prezenți.
Discuțiile vor aborda provocările și colaborările dintre arheologi și detectoriști în protejarea patrimoniului arheologic, subliniind importanța cooperării în conservarea resurselor culturale ale României.
„Comunicările vor prezenta o serie de aspecte ale relației arheologilor din instituțiile de cultură cu pasionații de detecție în căutarea obiectelor arheologice. Vom încerca să popularizăm exemple de bune practici, să identificăm posibilități de colaborare și să contribuim la găsirea unor măsuri care să prevină și să reducă infracțiunile la adresa patrimoniului arheologic” – dr. Ioan Bejinariu, cercetător științific.
Programul zilei de vineri, 20 septembrie 2024:
- Atelier de ceramică dacică: 9,00 – 13,00, curtea muzeului
- Masă rotundă – „Patrimoniul arheologic, în pericol? Arheologi vs. detectoriști”: 18,00, sala de etnografie a muzeului.
Vă invităm să luați parte la aceste evenimente pentru a celebra împreună bogăția patrimoniului nostru cultural și pentru a reflecta asupra modului în care putem proteja moștenirea culturală a României.
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Informații suplimentare:
Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP) reprezintă cel mai amplu eveniment cultural participativ, sărbătorit de oamenii din toată Europa. Inițiativa a fost lansată de Consiliul Europei în 1985, iar din 1999 i s-a alăturat și Uniunea Europeană, creând astfel o acțiune comună care continuă și astăzi. Acest program, care atrage anual până la 20 de milioane de vizitatori, este, probabil, proiectul cultural „european” cu cea mai mare valoare raportată la investiție.
Organizate anual în luna septembrie, evenimentele din cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului – cunoscute adesea sub numele de „Zilele Porților Deschise ale Patrimoniului” – se desfășoară în țările care au aderat la Convenția Culturală Europeană. În această perioadă, multe monumente și situri sunt deschise gratuit publicului, oferindu-le cetățenilor europeni ocazia de a descoperi și învăța despre patrimoniul cultural comun. Evenimentele încurajează implicarea activă a cetățenilor în protejarea și promovarea acestui patrimoniu, atât pentru generațiile prezente, cât și pentru cele viitoare.