Back to all Post

Zadii, șorțuri și catrințe

În 4 martie 2020 a fost vernisată la Baia Mare, ca urmare a unei colaborări între Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, o expoziție dedicată zadiilor, șorțurilor și catrințelor. O expoziție similară urma să fie realizată și la Zalău, la mijlocul acestei luni, care nu s-a mai materializat din cauza situației prezente legată de criza Covid-19. Până când vremurile vor fi mai bune vă aducem în atenție aceste piese vestimentare specifice și nelipsite din portul popular, dar mai ales semnificația lor. 

Dincolo de valoarea specială atribuită zadiei, aceea de marcă definitorie și individualizantă la nivel de zonă și/sau subzonă etnografică – „diferența specifică” pentru fiecare ansamblu vestimentar al unui grup de sate – dinamica și evoluția zadiei oferă explicații foarte precise referitoare la vechimea unui costum.

Semantica zadiei este cu atât mai complexă cu cât o regăsim, sub forme diverse, deopotrivă în costumul de fiecare zi – „haine purtărețe”, așa se numesc hainele „de toată ziua” în satele sălăjene, dar și în costumul de sărbătoare – „mândrețele”  și, în forma mai veche, chiar în costumul de mireasă.

Iată povestea ,,șurțurilor” spusă de Florica Souca din Racâș:

 „Aveam şurţ cu şire, la hainile faine. Îl coseam cu nişte şiroace mari: trandafiri, tăt felu de flori, şurţ cu şire în jos, şi roată  puneam primă.

Şorţurile erau încreţâte, numa şirile erau drepte şi vujite, cu primă neagră roată şi cu oblonu ala; culorile erau aprinsă. Să încreţeau ude pă masă, le împătureai şi le netezeai bine şi aşe rămâneau. Nu tătdeauna îţi reuşea…

În spate să lega cu goloande, ala era de sărbătoare: cu ala meream la beserică, la nunţi şi la danţ la şură.

În rest, să purtau şurţuri de lucru din material sau din cânepă; îl feşteam cu coji de arin, era pusă spata atâta de lată cât îţi trebe lunjimea.

Nu să umbla fără şurţ, Doamne feri, numa curvile umblau cu rokie fără şurţ!”

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X