Back to all Post

VReau la Muzeu – o ”altfel” de descoperire a patrimoniului cultural

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău lansează un nou program expozițional numit VReau la Muzeu, care propune publicului o serie de expoziții virtuale temporare. Acest program se centrează pe crearea de expoziții bazate pe modele 3D (tridimensionale) ale bunurilor de patrimoniu, utilizând mijloacele de scanare fotografică, metodă cunoscută în domeniile de specialitate ca fotogrammetrie. Prin aceasta se realizează modele tridimensionale ale artefactelor, utilizând un set de fotografii special realizate, procesate ulterior în programe specifice, dedicate și integrate într-o aplicație VR (Virtual Reality), special gândită și creată pentru generarea de săli de expoziție virtuale, interactive. Artefactele sunt generate într-o sală de expoziție în care utilizatorul căștilor VR poate manipula obiectele, poate obține informații specificate pentru fiecare artefact în parte etc., ceea ce nu se întâmplă într-o expoziție clasică.

Acest proiect este materializarea preocupării Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău de a introduce tehnologiile moderne în valorificarea și comunicarea patrimoniului cultural. Mai mult, prin acest program vom fi prezenți în mai multe muzee din țară pentru a promova colecțiile noastre și ale muzeelor partenere, a vizibiliza competențele specialiștilor instituției, dar și pentru a oferi și altor comunități șansa de a descoperi patrimoniul cultural într-o formă modernă și interactivă. Pentru prima dintre expoziții, colaborăm cu 10 muzee ale căror piese din colecțiile proprii vor fi scanate și modelate 3D de către specialiștii noștri, pentru ca apoi să itinerăm echipamentele specifice (ochelari 3D, software-urile necesare) cu expoziția astfel realizată la muzeele partenere, unde vor putea fi vizitate timp de aproximativ o lună.

Prima expoziție din cadrul acestui program este Dacica 3D, care prezintă modelări tridimensionale ale unor vase dacice descoperite în județul Sălaj. Aceasta va putea fi văzută, în premieră, începând de vineri 25 septembrie 2020, la Galeria de Artă Ioan Sima. Pentru că ne dorim ca experiența vizitării să fie cât mai interesantă vă propunem, ca după explorarea virtuală a expoziției să participați la concursul nostru, ce presupune identificarea a două dintre piesele văzute în aplicația VR, în cel mai scurt timp. La finele lunii octombrie vom anunța câștigătorul, cu precizarea că acesta va trebui să ofere și minime informații (existente în aplicație) despre artefactele identificate.

Vă așteptăm cu o nouă provocare de secol XXI!

     

     

   

1 Comment

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X