Back to all Post

Vizionări online de filme documentare istorice

Situația actuală ne face imposibilă întâlnirea directă cu publicul, dar încercăm prin diferite mijloace și folosindu-ne pe cît ne este posibil de mijloacele tehnologice actuale, să păstrăm contactul cu publicul nostru. În acest sens, ne-am gândit să organizăm o serie de evenimente online, prin care să aducem în atenția publicului și să vizionăm „împreună”, chiar dacă din spații diferite, două filme documentare care au fost prezentate în toamna anului trecut la Galeria de Artă „Ioan Sima” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord de la Șimleul Silvaniei. Sunt două producții documentare care abordează rezistența evreiască antifascistă și modurile în care membrii ai comunității evreiești din România au perceput și percep ziua de 23 august 1944. Vizionările vor avea loc pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, prin accesarea unui link care va fi activ într-un interval de timp specificat în cadrul evenimentului organizat pe Facebook pentru fiecare vizionare în parte. Cei care n-au reușit să ajungă la proiecțiile realizate în toamna trecută, în prezența realizatorilor, au acum ocazia să vadă cele două creații documentare.

Prima vizionare online va avea loc marți 31 martie 2020, de la orele 18:00. Este vorba de filmul documentar, „Gesturi de rezistență” realizat de Olga Stefan în cadrul proiectului Viitorul Memoriei/The Future of Memory –  „Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun” co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.  Filmul aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: capitolul 1: Rezistența armată, capitolul 2: Rezistența civilă / politică, capitolul 3: Rezistența prin artă , capitolul 4: Rezistența prin solidaritate.

Filmul începe cu interviul Erickăi Bezdickova, care povestește despre experiența surorii sale, Jolana Kellerman, partizană în cadrul rebeliunii naționale slovace. După ce a supraviețuit lagărului Terezin, unde l-a cunoscut pe Bela Katz, născut la Zalau, s-a mutat cu el la Cluj. Această poveste dă startul filmului și conectează cele trei țări de unde provin ceilalți supraviețuitori intervievaţi.

Dintre cei intervievați amintim de Theodora Iancu, fiica marelui artist și arhitect modernist Marcel Iancu, care a acceptat să fie înregistrată pentru prima dată exclusiv pentru acest documentar, și Alexandru Elias, filmat în decembrie 2017, cu 4 luni înainte să moară. La vârsta de 17 ani a fost unul dintre inculpații procesului Hashomer Hatzair, înscenat de regimul Antonescu contra unui grup de 18 tineri evrei (12-18 ani) care au primit sentințe între 10 și 20 de ani de muncă silnica sau chiar execuție (3 dintre ei) ca membri ai acestui grup.

”Gesturi de rezistență” prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

Următoarea vizionare online va avea loc marți, 7 aprilie 2020, tot de la orele 18:00. Este vorba de filmul documentar „23 August 1944/2019” realizat de Andra Tarara, David Schwartz, Roland Ibold, Mihai Burcea și Mara Mărăcinescu în cadrul proiectului  „75 de ani de la 23 august 1944 – perspective marginale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, un proiect în care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord au fost parteneri. Filmul îi are ca protagoniști pe Iudith Ardeleanu, Ioseph Cotnăreanu, Lippa Baroti Segal, Pompiliu Sterian de la căminul pentru persoane vârstnice al comunității din București „Moses Rosen”, cu care echipa artistică (alături de alți artiști și cercetători)  lucrează de mai bine de zece ani în cadrul programului de artă comunitară „Vârsta4”.

Ideea realizării acestui film documentar are de-a face cu o întâmplare care a avut loc în cadrul unuia dintre primele ateliere. În 2009, persoanelor rezidente li s-a cerută să deseneze o hartă a zilelor importante din viața lor. Cele mai multe persoane au nominalizat 23 august 1944 ca evenimentul care le-a marcat decisiv existența.

În cursul anului 2019, la 75 de ani de la 23 august 1944 și la 10 ani de la începutul programului „Vârsta4”, echipa artistică i-a provocat din nou pe rezidenți să discute despre semnificația acestui eveniment istoric. De-a lungul a 8 luni, în cadrul unor discuții individuale și de grup, rezidentele și rezidenții rememorează, povestesc, dezbat, se emoționează și se ceartă pe marginea evenimentelor din jurul zilei de 23 august 1944. În ziua de 23 august 1944, mareșalul Ion Antonescu și prim-ministrul Mihai Antonescu sunt arestați, România iese din alianța cu Germania nazistă și întoarce armele – continuă războiul de partea coaliției Marea Britanie – U.R.S.S. – Statele Unite. Evenimentul marchează sfârșitul regimului fascist în România, având o semnificație aparte pentru populația evreiască, după cum veți putea observa vizionând acest film.

Dacă ați reușit sau nu să vedeți aceste două filme documentare în cadrul proiecțiilor desfășurate la Galeria de Artă „Ioan Sima” sau în cadrul altor proiecții organizate în țară de realizatorii filmelor, vă invităm să vă alăturați de la distanță evenimentelor noastre online și așteptăm impresiile dumneavoastră pe pagina noastră de Facebook.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X