Back to all Post

Vernisaj expoziție documentară ”Aspecte din viața femeilor în Evul Mediu”

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției documentare ”Aspecte din viața femeilor în Evul Mediu”. Evenimentul are loc joi, 26 octombrie 2023, cu începere de la ora 13,15, în Beciul Cultural al muzeului.

Vă invităm să luați parte la o incursiune captivantă în istoria femeilor medievale cu o expoziție documentară intitulată „Aspecte din viața femeilor în Evul Mediu”, care  reunește imagini colectate din manuscrise provenite din mai multe țări ale  Europei.

Cu o abordare inedită și detaliată, expoziția aduce în lumină aspecte mai puțin cunoscute ale vieții femeilor din perioada medievală, dezvăluind nuanțe și dimensiuni ce deschid fereastra spre lumea lor complexă. Această incursiune în viața cotidiană a femeilor medievale aduce o perspectivă proaspătă și fascinantă asupra unui trecut îndepărtat. Pe parcursul expoziției, vizitatorii vor putea explora o gamă variată de teme, de la rolul femeilor în societatea medievală, la modul în care și-au gestionat gospodăriile, educația, arta, religia și relațiile interpersonale. Prin intermediul imaginilor din manuscrise, se vor putea vedea ilustrate povești de viață, gânduri și aspirații ale femeilor medievale, aruncând lumină asupra experiențelor lor variate. Această expoziție documentară este cu adevărat remarcabilă, aducând în prim-plan, dincolo de rolul lor în familie și societate, și contribuțiile femeilor  medievale la dezvoltarea culturii și a cunoașterii în acea epocă.

„Aspecte din viața femeilor în Evul Mediu” invită publicul să descopere o altă latură a trecutului nostru, să exploreze istoria prin ochii femeilor și să aprecieze complexitatea și diversitatea experiențelor lor.

”Expoziția documentară Aspecte din viața femeilor în Evul Mediu a fost bazată pe imaginile regăsite în manuscrisele medievale din diferite țări ai Europei. Această colecție de surse vizuale  ne oferă o imagine de ansamblu asupra activităților, rolurilor, lumea spirituală și viața cotidiană a femeilor din această epocă.

Frumusețea imaginilor din manuscrisele medievale este bine cunoscută, dar importanța lor se mărește și mai mult în cazurile în care sursele vizuale sunt singurele surse care ne pot oferi date istorice. Expoziția lasă loc subiectelor și realităților mai puțin discutate, dar care sunt valabile și actuale femeilor din ziua de astăzi. Intrând în lumea spirituală a femeilor, în  expoziție găsim informații despre violența domestică, problemele de sănătate, complicațiile la naștere, sentimentul geloziei și al invidiei etc. Ne amintim de subiecte peste care, de multe ori, avem tendința să trecem cu vederea, cum ar fi, de exemplu, rolul și dificultățile femeilor în societate și în cercurile militare, în timpul războaielor.

Prin sursele vizuale selectate,  foarte ”vorbărețe”, uneori amuzante și ciudate, ne-am dorim să accentuăm faptul că natura femeilor din Evul Mediu nu diferă de natura femeilor moderne. Ele aveau aceleași emoții, probleme, dorințe și sentimente. În contradicție cu imaginea larg răspândită despre ”femeia medievală”, închisă și needucată, imaginile expoziției ne arată că femeile din Epoca Medievală aveau multe preocupări diferite. Practicau mai multe sporturi, cum ar fi vânătoarea cu șoimul, se ocupau cu muzica și arta, le plăceau dansul și să joace, mai ales șah sau jocuri cu mingea. Femeilor din epocă le  plăcea să se înfrumusețeze și să se îmbrace în haine frumoase, multe dintre ele erau   persoane  ”citite”, unele dețineau chiar și afaceri.

În cadrul expoziției am introdus și două rânduri de haine medievale feminine (de la Asociația Compania Dragonului din Cluj-Napoca), dar și podoabe din colecțiile Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.”                                                          

Keresztes Timea, arheolog MJIAZ

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate