Back to all Post

Vernisaj expoziție temporară ”Metamorfozele orașului”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției temporare „Metamorfozele orașului”. Evenimentul va avea loc pe data de 1 august 2023, începând cu ora 18,00, într-o locație deosebită – Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Această expoziție își propune, printr-un concept modern, să prezinte un fascinant periplu prin transformările prin care a trecut orașul nostru de-a lungul timpului. Orașul Zalău are o istorie bogată, iar „Metamorfozele orașului” va fi o incursiune inedită în trecutul său, aducând la lumină aspecte mai puțin cunoscute și permițându-ne să înțelegem mai bine evoluția sa.

Beciul Cultural al MJIAZ va constitui un cadru perfect pentru noua expoziție, oferindu-vă o atmosferă unică și misterioasă, care se va potrivi de minune cu poveștile captivante ale orașului nostru.

Vă așteptăm cu drag să ne fiți alături în această călătorie plină de descoperiri și emoții. Vernisajul va fi un prilej deosebit pentru a ne întâlni, a explora împreună trecutul orașului și a aprecia istoria urbei noastre.

 Până la data vernisajului, vă invităm să vă faceți timp pentru a vizita Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și să descoperiți bogăția colecțiilor noastre permanente.

Vă mulțumim pentru interesul acordat și vă așteptăm la vernisajul expoziției „Metamorfozele orașului”!

 „Porta Mesesina/Poarta Meseşeană a reprezentat dintotdeauna o importantă punte de legătură între medii culturale diverse, o trecere largă şi extrem de accesibilă care leagă Bazinul Tisei Superioare cu Transilvania. Importanţa ei a fost sesizată de către om încă din preistorie, mai târziu în antichitate romanii blocând trecătoarea cu o importantă reţea de fortificaţii ce făceau parte din Limes Porolissensis. Importanţa Porţii Meseşene pentru comunitățile umane din perioada medievală timpurie este relevată de numărul mare şi variat al vestigiilor arheologice identificate în vecinătatea acesteia. Până în prezent, pe teritoriul actual al Zalăului au fost identificate și cercetate, nouă obiective arheologice (aşezări, cimitire şi fortificaţii cu contexte arheologice simple ori complicate) din mai multe etape cronologice (fig. 1):

  1. Zalău “B-dul Mihai Viteazul, nr.104-106” (sec. VII-VIII și X-XI).
  2. Zalău “Dealul Lupului/Michelin” (sec. VIII-IX).
  3. Zalău ”Valea Răchişorii/Pálvár” (sec. X).
  4. Zalău “Valea Mâţii-Şcoala veche“ (sec. X-XI).
  5. Zalău “Valea Mâţii”(Baza TCI) (sec. X-XI).
  6. Zalău “Piaţa Agroalimentară Centrală” (începând cu sec. XI, până la finalul evului mediu).
  7. Zalău “Valea Mâţii-Livada veche“ (sec. XII-XIII).
  8. Zalău “Str. Republicii” (sec. XIII/XIV-XV).
  9. Zalău/Ortelec “Cetate” (sec. XI-XII și sec. XIV).

Dintre toate obiectivele arheologice cercetate până acum, vestigiile descoperite la Zalău „Piaţa Agroalimentară Centrală” (situate în central actualului oraș) constituie nucleul din care a evoluat Zalăul medieval!

După cum se cunoaște, prima menționare a numelui Zyloc s-a produs în Gesta Hungarorum a lui Anonymus fără să fi fost oferite detalii legate de locația respectivă și caracteristicile sale. Următoarea menționare a localității provine din anul 1220, când este pomenită ca villa Ziloc. Un eveniment major în istoria Zalăului medieval s-a produs la data de 1 august 1473, când regele Matia Corvin a acordat localității rangul de târg (oppidum), astfel că, aici se puteau ține două târguri pe an (10 ianuarie și 1 mai).

Expoziția a fost gândită ca o îmbinare între trecut și prezent, în ideea surprinderii tuturor transformărilor/metamorfozelor pe care le-a suferit Zalăul, pornind de la începuturile sale medievale până în zilele noastre. În acest sens, într-o prezentare muzeografică modernă (o expoziție concept!) au fost aduse în fața publicului o serie de artefacte/obiecte prin care s-a încercat ilustrarea unor fațete ale vieții cotidiene în localitatea de la poalele Meseșului (obiecte de uz casnic, unelte, arme, accesorii vestimentare, podoabe, descoperiri numismatice). Alături de artefactele respective,  expoziția a fost întregită printr-o serie de documente și imagini de epocă ilustrative în ceea ce privește evoluția urbanistică a localității. Toate elementele expuse susțin ideea unei comunități ancorată în realitățile vremii (neocolită de frământările/transformările istorice) și a unei localități care, până în zilele noastre, a trecut printr-o serie de metamorfoze! ”

Dr. Dan Băcueț-Crișan, cercetător științific

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate