Back to all Post

Vernisaj expoziție ”Sărbătoarea Paștilor – ieri și azi. Podoabe din costumul de sărbătoare cumpărate din târgul de la Zalău”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției temporare ”Sărbătoarea Paștilor – ieri și azi. Podoabe din costumul de sărbătoare cumpărate din târgul de la Zalău”. Evenimentul va avea loc joi, 23 martie 2023, de la ora 13,00, în Beciul Cultural al muzeului.

 Expoziția ”Sărbătoarea Paștilor – ieri și azi. Podoabe din costumul de sărbătoare cumpărate din târgul de la Zalău” își propune să surprindă atmosfera de sărbătoare a Paștilor atât din satul tradițional, cât și Paștile urban. Și pentru că de Paști trebuia să ai ceva nou, dedicăm a doua secțiune a expoziției târgului din Zalău de unde puteau fi cumpărate podoabe care să înfrumusețeze costumul tradițional –  Olimpia Mureșan, etnograf.

Expoziția este deschisă publicului până la sfârșitul lunii aprilie. Vă așteptăm!

Corina Bejinariu,

Manager MJIAZ

”Podoabele din costumul de sărbătoare au fost, mereu, nu doar marcă identitară, ci și un barometru al poziției sociale, locului în comunitate, averii și, de ce nu, al bunului gust. Podoabele au întregit costumul tradițional, dându-i un plus de valoare, nu doar prin culoare, strălucire sau măiestrie, ci și la nivel sentimental, ele fiind, nu o dată, lăsate moștenire de la mamă la fiică. Mai mult, podoabele vorbesc despre multiculturalitate, despre obiceiuri și tradiții, despre contextele sărbătorii populare și ale târgului de unde erau cumpărate.

Simpozionul „Podoabe din costumul de sărbătoare”, organizat de muzeul nostru în perioada 6 – 7 aprilie 2023,  alături de expoziția aferentă, a adus în atenție poziția privilegiată a podoabelor țărănești și necesitatea cercetării lor din perspective etnografice. Am legat podoabele din costumul de sărbătoare sălăjean de târgul de la Zalău, foarte cunoscut în zonă, de unde e posibil să fi fost cumpărate unele podoabe sau materiale necesare confecționării acestora, dat fiind faptul că anul acesta se împlinesc 550 de ani de la dobândirea statului de târg.

Așadar, expoziția a valorificat tradițiile pascale, așa cum reies acestea din cercetările de teren din satele sălăjene, dar și specificul podoabelor din costumul sălăjean de sărbătoare, bun prilej pentru a direcționa interesul spre târgul din Zalău, locul de unde acestea puteau fi procurate.

O parte din expoziție a surprins o casă țărănească în sărbătoare, cu locuitorii ei îmbrăcați în hainele cele mai frumoase și cu casa pregătită să primească lumina pascală, adică decorată cu textile frumos țesute sau cusute și cu masa plină de bunătăți; de partea cealaltă a fost sugerat drumul spre biserică și slujba pascală, cu tot ritualul bisericesc al momentului. Pentru că una din mărcile identitare ale Paștilor erau podoabele cu care era întregit costumul de sărbătoare, expoziția a prezentat o secvență din târgul din Zalău, adică acele tarabe care etalau pentru vânzare obiecte de podoabă feminine și masculine sau alte mărfuri specifice perioadei pascale. În opoziție dar și în continuitate, a fost sugerată petrecerea Paștilor moderne, cu multe modificări ale abordării sărbătorii sau al comportamentului orășenilor față de aceste moment important al calendarului.

Expoziția a fost întregită de un fundal sonor adecvat și o serie de postere explicative, cu date din cercetările de teren din satele sălăjene.”

dr. Camelia Burghele

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate