Back to all Post

Trecut şi prezent în arhitectură, habitat şi locuire rurală pe Valea Almaşului

Proiectul de cercetare ce vizează arhitectura din ruralul județului Sălaj și radiografierea locuirii la sat desfășurat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău continuă și în acest an cu investigarea Văii Almașului. Este vorba de 7 comune (Almașu, Cuzăplac, Zimbor, Sânmihaiul Almașului, Hida, Dragu, Bălan), respectiv 43 de localități. Arhitectura este necesar a fi radiografiată ținând seama de evoluția satului, de schimbările rapide ce au loc prin modernizarea acestuia.

Porțile de lemn de pe Valea Almașului reprezintă o categorie aparte în cadrul construcțiilor de lemn, fiind un element de identitate zonală. Cercetarea are în vedere inventarierea și fotografierea acestora din toate satele din zona cercetată și reliefarea importanței care este acordată porții. De asemenea, se urmărește descrierea tehnicilor, materialelor și a ornamenticii porților din zonă, vechimea, funcția socializatoare și de integrare în comunitate. Documentarea din teren urmărește și identificarea meșterilor din zonă, realizarea unei tipologii a acestora și a motivele ornamentale ce înfrumusețează porțile, dar și semnificația lor.

Pe lângă acestea se au în vedere și alte elemente ce țin de habitat și locuire rurală cum ar fi: obiceiurile de construcție, rituri de construcție, compartimentarea locuinței, anexelor gospodărești și împrejmuirea caselor, sistemele de încălzire etc. 

            Rezultatele cercetării vor fi valorificate prin publicații, evenimente expoziționale și activități educaționale. Echipa este formată din cercetători științifici și muzeografi ai Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău: Camelia Burghele – coordonator proiect, Olimpia Mureșan, Marin Pop și Eugen Crihan.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X