Back to all Post

Tezaure monetare medievale și premoderne descoperite pe teritoriul orașului Zalău

Volumul prezintă un lot de tezaure și acumulări monetare medievale și premoderne, descoperite în ultimele șase decenii pe teritoriul actualului municipiu Zalău.

Materialul numismatic este inedit, fiind cunoscut specialiștilor și publicului interesat de subiect, grație publicării acestor descoperiri de către reputatul numismat clujean Eugen Chirilă și colaboratorii săi, în paginile unor volume tematice sau în reviste ale muzeelor. În volumul de față au fost reunite un număr de șase tezaure și acumulări monetare, pentru ca într-un volum viitor să fie inclusă o descoperire de excepție: un tezaur ce cuprinde 696 de monede emise în 27 de state, orașe, episcopate etc., pe parcursul secolelor XVI – XVII, cunoscut în literatura de specialitate ca Al treielea tezaur monetar de la Zalău, sec. XVI-XVII. 

Întreg materialul numismatic publicat în volumul de față se află în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, județul Sălaj.

La baza demersului editorial de față a stat dorința de a oferi publicului și pasionaților de numismatică o imagine de ansamblu asupra circulației monetare din Transilvania, cu specială privire la Zalăul medieval și premodern.

Acest volum este publicat în cadrul proiectului Tezaure monetare medievale și premoderne descoperite pe teritoriul orașului Zalău (I), derulat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, cu sprijinul financiar al Municipiului Zalău, prin programul de finanțare nerambursabilă în anul 2018.

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X