Back to all Post

Sumna și povestea ei

Piesă de port tradițional de iarnă, confecționată din lână, sumna este mai rar întâlnită în satele sălăjene dar se remarcă printr-o eleganță aparte. Croită după tiparul unui sarafan (poale cu laibăr, cusute împreună, cum spun femeile), din material gros, cu pliuri late, sumna avea o ținută aparte. Era purtată duminica, la biserică, sau la sărbători, cu o zadie asortată, deseori din material identic. Cromatica era una bogată: dungile late combinau verde cu bordo, cu albastru sau vânăt, iar în cazul celor care aveau fondul fustei într-o singură culoare, motivele geometrice erau în toate culorile. Sumna se purta cu un spăcel alb de pânză, iar peste sumnă se lua sumanul, tot de lână.

Era sumnă şi chemeşe de cânepă. Torceam lână mai subţâre şi canurile de acelea mai groasă le feşteam cu coji de prun şi merem la feştitoare la Jibou. Era război şi ţăseam în vrâste colorate de două dejite şi de on jejet; de două jejete era on rând şi mai făceai două pângă iea de on jejet cu altă coloare.

Să făcea fusta din doi-trii laţi, era largă. Era cu laibăr cu bumbi şi era păstă sumnă ca şi on friş tăt de sumnă, ca on fel de sfeter şi mai avem sumnă de lână. Sumna avea surţ de lână, cu vrâstă pe la poală neagră. Sumna era lungă până la noade.

Sumna să purta iarna: era una de biserică şi una de purtat. Io cu sumnă m-am măritat. Pă su sumnă erau poale faine, albe, de pânză. Pă su sumnă aveam spăcel cu pene. Spăcelu era ogoş, era mai lung păstă haine. În picioare aveam opinci de piele neagră cu ciaplauă şi obiele. Poalile erau larji din patru laţi, să legau cu golond. Vara era rokie de carton şi iarna era sumnă de lână. Atunci mniresăle erau în rokie sau în sumnă.

La sumnă aveam zadie o formă cu iea (Maria Vid, Brâglez – Sălaj).

Expoziția este etalată într-un spațiu expozițional inedit … beciul Muzeului Județean de Istorie și Artă, Secția de Istorie ,,Vasile Lucăcel”, str. Unirii nr. 9 în perioada martie aprilie 2021 – și va putea fi vizitată în momentul în care se vor relua activitățile cu publicul. Este primă dintr-o serie de expoziții ce se vor desfăsura în acest spațiu sub titulatura ,,Beciul Cultural”. 

(Expoziția este realizată de etnografele Camelia Burghele și Olimpia Mureșan și se integrează cultural în această perioadă în care femeia este în prim plan).

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X