Back to all Post

Simpozionul de creație artistic-plastică de la Stana 2017

În perioada 29 iulie – 8 august a avut loc la Stana, jud. Sălaj un simpozion de creație artistic-plastică realizat de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău cu 15 artiști invitați.  Ideea de promovare a artei și a artiștilor contemporani și sprijinirea actului creativ artistic plastic în județul Sălaj are și scopul dezvoltării patrimoniului muzeal artistic în urma unor donații ale artiștilor participanți din lucrările lor realizate cu precădere în cadrul acestui simpozion.   

„Dealul Melcilor” de lângă Stana sau „valea cu fânaţe” au fost locurile unde, printre personaje mioritice mai întâlneai şi câte un pictor lucrând la peisaj. Inspiraţia creatoare a fost alimentată şi de fascinantele excursii de documentare sau de socializare, la Jebucu, Sfăraş, Aghireşu, Leghea, Dărolţu, Viştea, Sâncraiu dar şi la Uileacu Şimleului sau Şamşud. … Ce s-a lucrat în tot acest timp? Unii pictură în ulei, alţii acuarelă, unii au dat viaţă formelor sculpturale, artiştii fotografi s-au perindat în căutarea instantaneelor „mai perfecte” decât subiectul, graficienii s-au retras la şi în umbră… Aşteptăm expoziţia simpozionului la Zalău.

Au fost susţinute şi mese rotunde, prelegeri sau discuții libere pe diverse teme precum „Artă plastică contemporană: grupări de artişti în România şi în Ungaria” prezentat de László Dániel, artist plastic din Ungaria, preşedintele asociaţiei de artişti „Sensaria”; „Curatoriat şi piaţa de artă” prezentat de Dabóci Géza, artist plastic, curator, critic de artă din Cluj-Napoca; „Educaţie muzeală şi atelierele de artă la muzeu” prezentat de Szabó Attila, şef secţie artă la muzeul din Zalău.

Prezentările de portofolii ale participanţilor au lăsat loc la discuții libere despre creațiile artiştilor.

Activitatea de creație s-a derulat în cadrul atelierelor de pictură, grafică şi sculptură, sau în aer liber, cât şi în cadrul a mai multor documentări foto şi artă video ale unor artişti fotografi.   

Cele cca. 60 de lucrări de artă realizate în cadrul simpozionului (sculptură, grafică, pictură, video, fotografie, instalaţie picturală) au fost expuse la Cluj-Napoca la Galeria Minerva în perioada 4-15 septembrie 2017, urmând a fi prezentate şi la Zalău.     

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X