Back to all Post

Simpozion de creaţie artistică de la Jebucu

Al 22-lea simpozion de creaţie artistică de la Jebucu. 2 – 12 iulie 2017

Iniţiatorului proiectului, care este Fundației STARS din Cluj-Napoca în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj ca şi cofinanţator, ne alăturăm şi noi de câţiva ani ca referenţi de specialitate.  Scopul nostru eset documemtarea evenimentul constituind obiectul cercetării de teren al programului Artă sălăjeană, artişti sălăjeni asumat de Muzeul de Artă Ioan Sima. Acest an au fost invitați 25 de artiști plastici și 10 artişti fotografi. 

Procesul creativ se desfăşoară la Jebucu într-un context al satul sălăjean tipic unguresc de pe Valea Almaşului – microregiune bine definită etnografic în cadrul Ţării Călatei. Jebucu are un deosebit potențial artistic pentru cei care reușesc să se inspire din aspectul tradițional al unui sat mic cu case țărănești și gospodării conservate încă de la începutul secolului trecut. Interioarele tipice pentru Țara Călatei se regăsesc în multe case în acest sat, împreună cu portul popular, țesăturile, cusăturile și mobilierul pictat rămase de la străbuni, dar și ceramica decorativă nelipsită din interioarele caselor. Și peisajul din jur este unul atractiv pentru pictori, mulți dintre ei documentându-se și în satele adiacente, Sfăraș, Stana, Petrindu etc.

Artişti prezenţi au realizat în jur de 100 de lucrări printre care schiţe şi opere finalizate în diverse tehnici: pictură în ulei sau acrilic pe pânză sau PFL, acuarele, grafică în tehnica pastel, tuş, lionogravură sau creion, respectiv sculptură în lemn.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X