Back to all Post

,,Vi me som rom” (Și eu sunt rom)

Joi 12 martie 2020, la ora 12, la Galeria de Artă ,,Ioan Sima” va avea loc reprezentația piesei de teatru ,,Vi me som rom / Și eu sunt rom”, de Madălina Brândușe, Mișa Dumitriu, Irina Gâdiuță, Alex Horghidan, Alfredo Minea, Raj-Alexandru Udrea, Andrei Șerban.

,,Vi me som rom” (Și eu sunt rom)  prezintă trei povești-în-poveste, trei unghiuri din care se poate vedea ce înseamnă să fii rom în România după 30 de ani de democrație. În ,,Vi Me Som Rom” e vorba mai ales de acei romi care nu par din prima sau care par, deși nu sunt. E vorba despre relațiile dintre ei și ne-romi, de pe băncile școlii până la maturitate, expunerea în fața celorlalți, asumare, autoacceptare și mândrie. Textul este bazat pe experiențe reale de viață, precum și pe o cercetare serioasă printre romi și/sau oameni implicați în promovarea egalității și dreptății sociale. Poveștile personale de discriminare, de frică, precum și mărturiile în fata rasismului stau la baza dezvoltării de instrumente educaționale pentru combaterea discriminării și rasismului și de stimulare a empatiei în rândul elevilor și nu numai. Astfel, proiectul este în același timp unul personal, cât și unul de creare de alianțe, de solidarități, de extindere a implicării în scoli și în rândul tinerilor.

,,Vi me som rom” / (Şi eu sunt rom) este un construct performativ despre identitatea romă, prejudecăţile care o vizează şi consecinţele lor, bazat pe o serie de interviuri, pe experienţele personale ale actanţilor (Mădălina Brândușe, Alfredo Minea, Raj-Alexandru Udrea) şi ale regizorului (Andrei Şerban), parţial ficţionalizate şi intersectate de informaţii.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X