Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie.
- Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional şi, astfel, s-a format o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau Măcinicii.
- În această zi se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc „zilelor moșilor”, zile calde.
- În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici”.
- În unele regiuni ale țării există obiceiul conform căruia țăranii scot plugul la arat. Acesta reprezintă, în mod simbolic, începutul anului agricol.
- Din bătrâni se spune că bărbații trebuie să bea pe 9 martie, 44 de pahare cu vin. Acestea ar reprezenta sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici. Cei care nu pot consuma cele 44 de pahare cu vin e bine ca măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta reprezentând puterea de muncă de peste an.
În satele din Sălaj se știa că nu e bine să lucrezi cu caii sau vacile în acea zi.
”Aici, la Preoteasa, tătdeauna ne-am băgat în biserică când o fost 40 de Sfinți. Aici așe să știe că în zâua asta, cine n-are zî de nume (de sfânt), astăzi să sărbătorește. Mai era vorba, că, cum îi vremea atunci, așe va fi 40 de zâle. Și la 40 de Sfinți să face fumăgari. Nici atunci nu-i voie să prinzi vaca la jug și calu în ham.
Nu era voie să lucri lucruri mari în zâua ceie cu cai sau cu vaci. Cumnatu tatii, în zâua de 40 de Sfinți o mărs cu caii în pădure la Părău Trunțâlor, acolo s-o îmburdat caru pă el și și-o rupt on picior. Așe vorbe lumea că nu i s-o arătat, di ce o prins caii în ham și o mărs în zâua de 40 de Sfinți o mărs cu caii în pădure, și amu să mai pominește de ace” – Pavel Ana, Preoteasa.
Olimpia Mureșan, muzeograf