Back to all Post

Sfântul Haralambie – apărătorul de boli

De Sfântu Haralambie îi sărbătoare pântu animale, atunci să duce la beserică tărâțe și tăt felu de semințe la sfințit (tăt felu de bucate ce dai la animale) în tiocuri și alea să pun în fața altarului pă o masă și să sfințăsc după slujbă. Apoi oaminii și le duc acasă și le pun la animale să mânânce (să nu să betejască, să nu le ducă laptile). Și amu să țâne. (Moise Gheorghe, Cosniciu de Sus)

Sfântul Haralambie se sărbătorește pe 10 februarie. Este apărător de boli pentru oameni și animale, dar mai ales de ciumă.

  • Oamenii obișnuiesc să ducă la biserică în această zi bucate (grâu, mălai, orz…) pentru a fi sfințite și pentru a le da hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul.
  • Ziua Sfântului Haralambie este importantă pentru păsări, cai, vite, câini și porci. Nu e voie să se curețe grajdurile și cotețele în această zi importantă.
  • Pe vremuri, de Sfântul Haralambie se făcea agheasma la biserică și se bea pentru sănătate. În ajunul zilei, se stropeau grajdurile și cotețele cu apă sfințită pentru binecuvântarea animalelor.
  • Se fac pomeni pentru cei care s-au chinuit înainte să moară sau pentru cei care au avut o moarte dificilă.

Rugăciunea către Sfântul Haralambie:

„Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit. Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile, de boala ciumei şi de toate primejdiile, Amin!”.

Olimpia Mureșan, muzeograf

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate