Vă amintiți despre proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”?
Cofinanțată de către Administrația Fondului Cultural Național, activitatea noastră are ca scop documentarea, salvarea și valorificarea unor monumente istorice aflate într-o stare de conservare precară.
Vă spuneam că vom reveni cu povești și modele noi, pe măsură ce înaintăm cu realizarea lor. Acum vrem să vă povestim puțin despre Ulpia Traiana Sarmizegetusa din comuna Sarmizegetusa, județul Hunedoara.
Orașul roman cu rang de colonie a fost întemeiat între anii 108-110 de către Decimus Terentius Scaurianus, în numele împăratului Traian, imediat după victoria armatelor romane asupra dacilor și constituirea provinciei romane Dacia. Colonizat ulterior cu veterani romani (deductio veteranorum) care participaseră la războaiele de cucerire a Daciei, oraşul a devenit capitala provinciei romane Dacia.
Semnificaţia numelui Sarmizegetusa nu se cunoaşte cu exactitate, o ipoteză ar fi aceea a compunerii numelui din două elemente de bază: zermi (stâncă, înălţime) şi zeget (palisadă, gard, cetate), care ar fi însemnat: „Cetatea de pe stâncă”, „Cetatea înaltă”.
Oraşul a cunoscut o intensă şi permanentă dezvoltare urbană, fiind centru politic, economic, militar, religios şi administrativ al Daciei Romane. În centrul acestuia, în jurul unei pieţe pavate cu lespezi de calcar, existau Palatul Augustaliilor, Forul, clădiri administrative şi locuinţe particulare, iar în afara zidului de incintă au fost identificate edificiul termal, vestigiile unor villae suburbane şi ale amfiteatrului roman.
Forul lui Traian sau „forum vetus” era amplasat în centrul coloniei de veterani. Construit iniţial din lemn, el a fost refăcut în piatră încă în timpul domniei lui Traian, dobândind un caracter monumental. Decoraţia sa exalta victoria recentă asupra dacilor. Clădirea, care acoperă o suprafaţă de 1 ha, consta dintr-o piaţă publică, înconjurată de o colonadă (porticus) şi flancată de o mare sală pentru reuniuni sau judecăţi (basilica).
Modelul 3D al Forului este încă în lucru, însă până va fi publicat puteți vedea modelul Amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa:
Vă invităm să vizitați colecția noastră de pe Sketchfab:
Monumente 3D by Institutul Național al Patrimoniului on Sketchfab
unde puteți să descoperiți și alte monumente istorice aflate într-o stare de conservare precară – atât clasate în Lista Monumentelor Istorice, cât și unele care nu au fost înscrise în această evidență și, prin urmare, nu sunt încă protejate legal.
–––––––––––––––––––––-
Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica, Asociația ARHAIC.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.