Pentru că 24 iunie este o zi cu triplă semnificație: Sărbătoarea Sânzienelor, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar din anul 2013, Ziua Universală a Iei, de data aceasta vă propunem să descoperiți o cămașă femeiască, un spăcel de fată fecioară din Drighiu (Sălaj).
- Cămașa femeiască face parte din colecția de port popular a muzeului din anul 1976, când a fost achiziționată de către Ioan Augustin Goia, de la Szilaghi Ana din localitatea Drighiu, Sălaj.
- Datată în perioada 1920-1922, cămașa femeiască respectă croiul inițial al cămășilor din subzona Barcău.
- Cămașa era denumită în zonă spăcel.
- Spăcelul are corpul croit dintr-o singură bucată de pânză, plasată cu urzeala pe orizontală (pă ureche).
- Pe umeri are petice plasate între marginile corpului cămăşii şi încreţite la guler, dublate în interior cu speteze din pânză de cânepă. Peticele de pe umeri sunt alese peste fire, având următorul decor: la contactul cu mâneca apar boţi executaţi cu acul de cipcă şi dublaţi de un poduţ de legătură, urmând apoi jura îngustă, aleasă peste fire cu motivul cocârlă întoarsă. Peticul este prins de corpul cămăşii cu piedecăţel.
- Mânecile sunt croite tot orizontal (pă ureche, urzeala orizontală) şi au pumnari (manşete) şi câte un pui (clin) pătrat la subsuoară. Şirele de motive plasate în lungul mânecii sunt alese în război peste fire, cu indreaua (până la jumătate) şi cu cordenciu (restul motivului). Şirul central conţine motivul corniţe împreunate, şirele laterale – jumătăţi de corniţe, cu furcuţă între ele.
- Gulerul spăcelului este îngust, deschizătura de la piept (gura) este închisă cu cheutori (şnur). Gulerul spăcelului este îndoit, îngust, şi are la bază un poduţ deasupra căruia apar mici motive cusute cruceşte, plasate între doi brânişori. Gulerul are şi o fodriţă (volănaş) din pânză. Gura spăcelului (deschizătura de la piept) este tivită cu bătucitură.
- Pumnarii au poduţ la contactul cu mâneca, urmând apoi, în ordine, pe margini, două rânduri de dinţi, un strâmbuţ şi doi brânişori care flanchează motivele centrale: şercana şi furcuţa. Pumnarii au şi ei fodriţe din pânză. Toate motivele decorative sunt alese cu fitău (arnici) roşu, pe fondul alb al pânzei.
- Sub braț are un petec sub formă de romb pentru a permite mișcarea mai ușoară a brațului.
Olimpia Mureșan, muzeograf