Back to all Post

Retrospectiva ,,România Centenar”

Inițiativele noastre pleacă întotdeauna de la ideea de a face lucruri interesante pentru cei cărora ne adresăm, de a merge uneori … sau mai degrabă, pe drumuri nebătătorite, chiar dacă sunt dificile și cu rezultate oarecum incerte. Așa s-a întâmplat și cu ,,România Centenar” – evenimentele concepute și coordonate de Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Pe parcursul anului 2018 am pus în practică o serie de activități pe care le privim retrospectiv astăzi, cu satisfacția dată de lucrul bine făcut (o spun prietenii noștri care au fost alături de noi, dar și noi cei care le-am conceput și adus în realitate).

Un prim proiect de suflet a fost ,,Carte interactivă – Iuliu Maniu, povestea unui destin de excepţie”în care cele mai reprezentative date biografice şi elemente de destin socio-politic marcant al personalităţii lui Iuliu Maniu sunt prezentate cu ajutorul unui sistem interactiv de proiecţie multimedia ce funcţionează pe baza recunoaşterii mişcărilor mâinilor în timp real, care simulează răsfoirea unei cărţi, paginile schimbându-se prin intermediul gesturilor. Sistemul oferă vizitatorului o metodă unică de navigare a conţinutului unei cărţi virtuale,  cuprinde 30 de pagini cu texte, imagini, animaţii 3D, filmări, etc. Citirea sau mai bine spus imersiunea în ,,carte” poate fi experimentată în Sala Personalităților Sălăjene din expoziția de bază a muzeului.

Expoziția ,,Naţionalismul în artele plastice din România după 1918expoziţie de artă plastică (martie-aprilie 2018) și-a propus, mizând pe elemente de reflectare artistică a discursului naţionalist,  să valorifice piesele din patrimoniul de artă plastică propriu, precum și a celor din muzeele județelor învecinate (Maramureş, Satu Mare).

,,Bronzul roman în Dacia nord-vestică” – a fost o expoziție ce a adus în atenţia publicului larg piesele din bronz create sau importate în zona Daciei nord-vestice, cu precădere piesele descoperite în așezările romane de la Porolissum, Buciumi, Romita-Certiae sau Românași-Largiana.  Am considerat că valorizarea unor piese de excepţie din patrimoniul muzeului şi extrem de reprezentative pentru profilul identitar al zonei noastre este oportună în contextul unui an aniversar.

,,Centenar Călător” – autobuzul expoziţie dedicat evidenţierii contribuţiei personalităţilor sălăjene la înfăptuirea României moderne – un alt proiect de suflet, a călătorit 92 de zile în județ (în toate cele 4 orașe, cât și în alte localități), fiind vizitat de peste 7.000 de prieteni. O provocare unică care s-a bucurat de succes, mărturie stau zecile de fotografii și impresii despre caracterul inedit al inițiativei. O parte din informații, precum și concursurile pe teme legate de personalitățile sălăjene ale Marii Uniri pot fi în continuare accesate pe site-ul muzeului  în Aplicație ,,Centenarul Călător” și/sau la adresa centenar.muzeuzalau.ro.

Chiar dacă pare a nu avea o legătură directă cu aniversarea Centenarului, organizarea împreună cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a Congresul Internaţional Rei Cretariae romanae fautores Zalău- Porolissm, 25 septembrie 2018 a fost un moment în care am fost vizibili internațional și am putut vorbi despre identitatea noastră.

Și nu în ultimul rând, am susținut două proiecte editoriale care au pus în circulație importante informații științifice legate sau conexate de aniversarea a 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia. Este vorba de volumul ,,100 de ani de cercetări arheologice în Sălaj (1918 – 2018)”,  autori Dan Băcueț-Crișan, Sanda Băcueț-Crișan, Ioan Bejinariu, Horea Pop, Horațiu Cociș și Dan Deac, care surprinde sintetic evoluția cercetărilor arheologice derulate în perioada amintită, fără să fie uitați –desigur- precursorii, cei care au inițiat primele săpături arheologice în această zonă. Cel de-al doilea volum ,,Personalităţi sălăjene din generaţia Marii Uniri” autor Marin Pop, prezintă informaţii inedite din viaţa şi activitatea a 52 de personalităţi sălăjene din generaţia Marii Uniri – avocaţi, preoţi, dascăli şi reprezentante de marcă ale mişcării feministe.

Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături pe parcursul anului 2018 în activitățile programului Centenar, a fost o onoare să concepem și să realizăm lucruri interesante în acest context festiv atât de important pentru identitatea noastră!

Ne dorim însă ca viitorul să aducă o mai bună înțelegere a valorii patrimoniului cultural, a faptului că acesta este cel care vorbește despre noi și realizările noastre peste timp. Și poate mai mult curaj să facem lucruri cu adevărat importante, despre care să se vorbească la bi-Centenarul României moderne!

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X