Back to all Post

Proiecte artistic-plastice în Sălaj, în vreme de pandemie

Chiar dacă parcurgem o perioadă cu numeroase restricții impuse de situația epidemiologică actuală, și în acest an, proiectele de creație artistic-plastice, organizate sub egida Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău sau în parteneriat, s-au derulat, materializându-se în crearea unor lucrări deosebite, pe care publicul le va putea vedea, sperăm cât mai curând, în cadrul unei expoziții.

Cea de-a cincea ediție a Simpozionului de creație artistic-plastică „Dealul Melcilor” s-a derulat în acest an în perioada 20-30 iulie, în locația deja consacrată de la Stana, județul Sălaj, cu participarea unor artiști din țară (printre care și sălăjeni) și străinătate, ,,soldându-se” cu un număr de 50 de lucrări de artă realizate de cei 12 participanți.

Întrucât împrejurimile Dealului Melcilor sunt deosebit de atractive prin vizualitate şi figurativitate, interesul artiștilor s-a concentrat pe tema peisajului, bogat exploatată în lucrări grafice şi picturale. Mai mult, o deplasare de documentare realizată la Rimetea (jud. Alba), a fost un prilej excepțional de a surprinde și farmecul misterios al peisajului montan local, în special al motivului central din Rimetea: „Piatra secuiului”, prezentă în multe reprezentări picturale realizate în tehnica ulei sau acrilic, respectiv pastel. 

Cel de-al doilea simpozion din acest an a avut ca și gazdă Șamșudul, un sat cu mari tradiții viticole, care găzduiește de trei ani un simpozion de creație artistic plastică în cadrul căreia participanții surprind detalii şi panorame deosebit de estetice ale satului având ca temă peisajul local: beciurile din dealul viilor, casele tradiționale din sat, aspecte ale unor gospodării – pe scurt, acel pitoresc tradițional care devine din ce în ce mai greu de găsit în satele sălăjene aflate pe o cale ireversibilă de modernizare. Conceptul propus și realizat de Consiliului local și Primăria Șamșud în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj are în vedere promovarea prin mijloacele artistice a specificului local.

Vă invităm să vedeți, mai jos, în premieră, câteva din aceste lucrări.

     

 

      

     

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X