Back to all Post

Programul educațional pentru rural ”Educație prin Patrimoniu” – prima etapă din 2023

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a continuat, în prima parte a anului 2023, Programul educațional dedicat școlilor din mediul rural ”Educație prin Patrimoniu”.  Odată cu încheierea anului școlar am finalizat și noi prima etapă din acest an, programul urmând a fi reluat din luna septembrie.

Programul educațional dedicat școlilor din mediul rural a fost elaborat de către colegii noștri având în vedere dificultatea școlilor, mai ales a celor din mediul rural, de a facilita elevilor accesul la cunoașterea și înțelegerea valorii patrimoniului cultural, astfel că ne-am asumat rolul de a veni în sprijinul lor, ca o componentă  a misiunii noastre, dar și din dorința de a restitui comunității locale parte din investiția sa în noi.  Specialiștii instituției au  gândit o ofertă de activități și ateliere atractive și instructive pentru elevi, care să le dezvolte apetitul pentru cunoaștere și să le ofere repere importante legate de istoria locală. 

În luna ianuarie, în urma solicitărilor venite din partea școlilor, am suplimentat derularea unei activități propuse inițial în programul din anul precedent. Preocuparea muzeului nostru de a introduce tehnologii noi și, prin intermediul lor, de a ajunge cu patrimoniul muzeal în afara spațiilor expoziționale proprii s-a concretizat încă o dată prin programul ”VReau la muzeu în școala de la țară”. Cum? Obiectele de patrimoniu nu pot fi duse fizic în afara spațiilor protejate, iar vizitatorii nu pot să le manevreze direct. Așa că soluția noastră este realitatea virtuală. Specialiștii noștri au scanat 3D piesele de patrimoniu și au pregătit o expoziție dedicată – Alimentația în epoca romană. Prin intermediul echipamentelor VR, 225 de elevi de la școlile din comunele Ip, Măeriște și Dobrin au putut să interacționeze cu piesele de patrimoniu și să descopere lucruri interesante despre alimentația din perioada Imperiului Roman.

În continuare, am pregătit activități dedicate pentru alte școli din mediul rural cu care am dezvoltat parteneriate. Până în luna iunie a acestui an am fost la școlile din comunele Almașu, Sânmihaiu Almașului și Chieșd cu activități și ateliere de pictură, educație muzeală și istorie, activități de care au beneficiat 270 de copii, de  la grădiniță până la clasa a VIII-a.

În luna iunie, două grupe de câte 15 elevi de la școlile gimnaziale din Bălan și Gâlgău Almașului au participat la o activitate interactivă la Castrul Roman de la Porolissum. Nenumăratele vestigii arheologice și mărturii antice ne dezvăluie detalii interesante despre modul de trai al romanilor. Ne-am propunem să pătrundem în fascinanta lume a romanilor și să răspundem curiozităților despre viața lor. În cadrul activității, folosindu-ne de reconstituirile virtuale ale castrului de la Porolissum (modelări 3D) am întreprins cu cei 30 de elevi  o vizită pe sit cu ajutorul ochelarilor de VR.

Din păcate, din cauza grevei din sistemul de educație, activitatea programată la Școala Gimnazială Coșeiu nu a mai avut loc, urmând a fi reprogramată în partea a doua a anului.

 Educație prin Patrimoniu – Zalău 550

 Având în vedere că în acest an se împlinesc 550 de ani de la acordarea statutului de târg – oppidum Zylah – de către regele Matia Corvin, prin care se garanta autonomie economică noului oraș Zalău, am propus școlilor din mediul rural să ne fie partenere într-o extensie a Programului educațional, respectiv ”Educație prin Patrimoniu – Zalău 550”. În cadrul acestui program am invitat grupuri organizate de elevi într-o incursiune în istoria locală, constând în vizionarea ”Turului virtual al Zalăului începutului de secol XX” și un tur ghidat de către colegul nostru Marin Pop (istoric) al celor mai interesante clădiri de patrimoniu din Zalău: pornind de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și clădirea Colegiului Național Silvania, la vechea cazarmă care astăzi găzduiește sediul Consiliului Județean Sălaj, de la Biserica Romano-Catolică și Biserica Reformată până la prima biserică ortodoxă românească din oraș. În cadrul turului, elevii au descoperit povestea străzii cunoscută azi drept ”Corneliu Coposu”, dar care, în trecut, se numea ”Coteț de găini” sau ”Strada Regelui” – o ilustrare a modului în care evenimentele din comunitate influențează chiar și istoria unei străzi. Nu au lipsit din tur Clădirea Transilvania, centrul vechi cu statuia Wesselenyi sau clădirea actualei primării a orașului cu sala ”Avram Iancu”, în care se țin astăzi ședințele de consiliu local.

Pentru o mai bună derulare a tururilor ghidate  au fost organizate grupuri de câte 15-16 elevi de la școlile din comunele: Horoatu Crasnei, Gâlgău, Cizer, Treznea, Sâg, Buciumi, Creaca și Valcău de Jos. În plus, în urma solicitărilor, am organizat tururi dedicate pentru 35 de elevi de la Școala Gimnazială ”Horea” din Șimleu Silvaniei și pentru 90 de elevi de la Seminarul Teologic Liceal „Dumitru Stăniloae” – Brașov. De această componentă a programului educațional au beneficiat 245 de elevi de gimnaziu și de liceu.

A doua etapă a programului începe în septembrie

Programul educațional pentru școlile din mediul rural ”Educație prin Patrimoniu” va continua odată cu începerea noului an școlar, în septembrie, când avem programată activitatea de reconstituiri virtuale ale castrului de la Buciumi (modelări 3D) și vizita pe sit. Mai propunem școlilor din mediul rural  activități din domeniul etnografiei, istoriei și educației muzeale, inclusiv în luna decembrie, când vom învăța să scriem cuvinte vechi în caietul bunicii. Tot din septembrie vom continua și extensia ”Educație prin Patrimoniu –  Zalău 550”.

Suntem convinși că, prin intermediul programului dedicat școlilor din mediul rural, putem juca un rol important în familiarizarea lor cu elemente de istorie locală, promovând astfel patrimoniul cultural al zonei. Prin organizarea acestui program, dorim să aducem cultura și istoria mai aproape de inimile și mințile elevilor din mediul rural, realizând un act educațional de  calitate și incluziv.

Dr. Corina Bejinariu,

Manager MJIAZ

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate