Sari la conținut

Marți - Duminică între 9:00 - 17:00
Luni - ÎNCHIS

Despre trecutul îndepărtat știm cele mai puține lucruri, pentru că din acele vremuri s-au păstrat foarte puține mărturii. Cum, de unde și în ce mod istoricii află despre trecut? Din izvoare istorice, fără acestea nu ar putea fi scrisă istoria. Ele se împart în: izvoare materiale, scrise și orale.   

Atunci când obiectele încep să vorbească – ruinele vechilor așezări, bucăți/rămășițe de vase sau unelte – înseamnă că au fost descoperite de arheologi, doar ei le pot înțelege și explica, iar știința care studiază trecutul omenirii, pe baza descoperirilor și interpretării vestigiilor materiale păstrate se numește arheologie.

Cercetarea obiectelor arheologice necesită cunoștințe vaste. Munca de arheolog presupune foarte multă răbdare, intuiție, obiectivitate și cunoștințe solide de istorie, geografie, geologie, fizică, chimie. Munca arheologilor se împarte în trei mari etape:

În prima etapă  arheologul identifică vestigiile pe teren prin periegheza (mersul în teren), sondaje, fotografii aeriene etc.

Apoi în a doua etapă se începe șantierul arheologic.

Iar în cea de-a treia etapă se valorifică științific rezultate prin publicarea unor studii, cărți de specialitate, organizarea de expoziții.

Arheologii urmează anumite reguli de căutare a obiectelor vechi şi de efectuare a săpăturilor. Săpăturile sunt precedate de aşa-numitele cercetări arheologice. Mai întâi sunt studiate cu atenţie izvoarele scrise, și apoi este cercetat locul viitoarelor săpături. Sunt derulate săpături de probă – care să răspundă la întrebarea dacă există în sol obiecte care i-ar interesa pe arheologi. Dacă se găseşte ceva, se pregătesc săpături de mari proporţii.

Lucrând, arheologii nu se grăbesc pentru a nu deteriora obiectele din vechime. Ei folosesc, în munca lor, lopeţi nu prea mari, cuţite, șpacluri şi periuţe mici. Săpăturile de la suprafaţă sunt împărţite în pătrate uneori de câte 10 metri. Pătrate, numai că în centimetri, sunt desenate pe hârtie. Aceasta le oferă arheologilor posibilitatea să fixeze şi să deseneze cu precizie toate descoperirile. În afară de aceasta, ei notează, în jurnalele lor, cum decurg săpăturile.

Obiectele descoperite sunt trimise apoi în laborator. Acolo este stabilită vechimea şi rolul lor, fiind descrise amănunţit. Din fragmentele descoperite sunt alcătuite uneori obiecte întregi, astfel acestea capătând o nouă viaţă.

Obiectele descoperite de arheologi sunt păstrate în muzee. În muzeu pentru că:

În muzeu obiectele sunt îngrijite de conservator, adică persoana care aplică măsurile necesare păstrării în bune condiții a obiectelor – cel care observă, analizează, îndrumă sau, după caz, intervine, atunci când factorii care induc deteriorarea bunurilor acționează. De asemenea, acesta asigură condiții pentru etalarea corectă a obiectelor în expoziţii şi în depozite, organizează depozitarea bunurilor culturale, asigură stabilitatea microclimatică.

Conservarea și depozitarea bunurilor de patrimoniu se face după anumite norme, iar spațiile unde sunt păstrate bunurile trebuie să îndeplinească niște criterii foarte stricte, cum ar fi:

Tot în muzeu găsim și laboratoarele în care sunt trimise obiectele descoperite pentru a fi refăcute, conservate etc. Aici îi întâlnim pe restauratori.

Restauratorul, este persoana care intervine cu mijloace specifice asupra obiectelor degradate pentru a le aduce la forma, aspectul, culoarea, dimensiunile şi starea de conservare pe care acestea le-au avut înainte de degradare. El contribuie la cunoașterea semnificației, importanței istorice și aspectul fizic al obiectelor. Rolul fundamental al restauratorului este de a conserva bunurile culturale pentru generațiile prezente și viitoare.

Procesul de restaurare se desfășoară după anumite, având în vedere câteva principii cum ar fi:

Iată ce ce întâmplă când are loc o descoperire:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.