Back to all Post

Pregătiri de Crăciun: șterguri faine, pom de păsulă și colac mândru

În pragul Crăciunului, casa era pregătită de sărbătoare. Inițiată de femeile din familie, pregătirea estetică a camerelor din casă cu ocazia marilor sărbători era un bun prilej pentru etalarea îndemânării fetelor, care se puteau mândri în fața celor care intrau în casă cu această ocazie cu priceperea, îndemânarea și acuratețea cu care stăpâneau îndeletnicirile feminine casnice, mai ales țesutul și cusutul. De Crăciun să pun ștergurile pă păreți, după icoane ori după blide, să scot țolurile dă lână și fețele de pernă cele bune, dă sărbătoare (Ileana Țoc, Sângiorgiu de Meseș – Sălaj) și toată casa era pregătită în raport de timpul festiv al sărbătorii.

            O descriere completă a pregătirilor de Crăciun – pornind de la împodobirea caselor și terminând cu coacerea colacilor cu valențe rituale – ne vine de la Chilioara:

Pom de iarnă făceam din păsulă. Și aranjam frumos casa dă Crăciun. Făceam pom din păsulă, cu hârtie colorată și cu prime. Alții făceau pom din paie de săcară, da numa așe, ca să fie mai frumos în casă; îl acățau pă sus, așe, dă frumusețe. Femeile numa atunci își puneau ștergurile la blide, de Crăciun și dă Paști. Prima dată să lipea pă jos cu pleavă, și să mătura bine să fie frumos. Femeile își unjeau cu fotoghin scaunele și lădoaiele, să schimbau paiele în paturi, să punea lipideu frumos pă pat, cu cipcă, și să punea pă pat țol de lână, din ala în două culori și aveam perini, nouă, și le puneam așe: trii, trii, trii. Erau perini d-alea cosute frumos pă partea aia care să vedea. Și puneam ștergurile după blide și puneam perdele în feresti, că noi aveam brodate, așe, cu colț.

            De mâncare, la Crăciun, făceam piroște cu curechi morat cu rișcaș, că în rest făceam numa cu păsat și băgam picior afumat în mijlocu lor și erau tare bune. Și frigeam carne de porc, mai ales coaste și aveam slănină și cârnaț și aceie era cina. Și colac cu silvoiț și cu brânză, da nu prăjituri, ce coptături. Și pită numa atunci făcea din fărină, în rest, numa mălai. În rest, pătură stoarsă, cartofi și păsulă. Și porcu era mic, că nu areau atunci porci mari (Jenica  Horincar, a Dorucului, Chilioara – Sălaj).

            La Crăciun făceam colac la feciori. Făceam colac la feciori, care de care mai mândru, da nu știem care l-a lua, că nu să spunea. Să numeau feciorii între ei, înainte de Crăciun, când să tâlneau și fiecare zâcea: – Io vreau să ieu colacu de la cutare, io de la cutare. Și când vineau cu corinda, unu lua colacu, ala care era numit, da fata nu știa… io mai știem, că aveam frați și mai îmi spuneau… da altfel nu știei. Făceam colac acasă atunci, pântru feciori, deși, Doamne, rău era dă fărină… da făceam colac frumos și fecioru îl lua di pă masă. Când vineau feciorii cu corinda, corindau și fecioru ala numit, lua colacu di pă masă. Apui dacă ne plăcea de fecioru ala, era bine, da dacă nu, ne era ciudă… De-ți plăcea, de nu-ți plăcea, el o luat colacu, apui noi cât ne-am trudit să-l facem bun… (Rozuca Bicăzan, a Bumbului, Chilioara – Sălaj).

La Crăciun făceam pom de mazăre. Băgam pân bobu de mazăre. O înșiram după ce o moieam on pic în apă, că altfel nu intra acu în ea. Le înșiram pă lângă lompă, ca mărjelele erau. La noi mazăre să zâce la fasole. Era și albă, și sură și așe era dă faină pă lângă loampă, tătă lumea făcea așe pomu pă lângă loampă. O țâneam așe împodobită multă vreme. Puneam șterguri pă la blide, puneam perini văscute, cosute frumos. Să îmbrăcau femeile cu cămeși albe de pânză, lunji până jos și cu sumnă. Țăsute în război, cu dunji, cu vărji, da și cu alesătură, pă tătă pătura, faină. Era de lână, de păr de lână, de oaie țurcană, o băga pân hecelă și o băga în furcă și și urzea, și bătea. Mama avea una verde, cu maro. Și spăcel cu pene și cu ciur (Elisabeta Ilieș, Surduc – Sălaj).

Dr. Camelia Burghele

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X