Back to all Post

Povestea ,,Tezaurului de la Moigrad”

În anul 1914, Muzeul de Pre-și Protoistorie din Berlin cumpăra de la un anticar din Budapesta pe nume Lászlό Mauthner un tezaur compus din peste 60 de piese de bronz datând de la începutul mileniului I î.Chr. despre care spunea că ar fi fost descoperit la Moigrad. În literatura arheologică această descoperire este cunoscută până azi drept ”depozitul de piese de bronz de la Moigrad”.

100 de ani mai târziu avea să se dovedească că acest anticar mințise muzeul berlinez, iar tezaurul a fost descoperit, de fapt, în localitatea Cehei-Pustă, lângă Șimleu Silvaniei în anul 1913. Inițial tezaurul a ajuns în proprietatea unui bijutier din Șimleu Silvaniei, pe nume Händler Mihály care a încercat să-l vândă Muzeului Național Maghiar din Budapesta, indicând locul real al descoperirii. Nemulțumit de prețul oferit de muzeul din Budapesta, Händler Mihály îl contactează pe cunoscutul anticar Lászlό Mauthner căruia îi vinde obiectele. Mauthner însă pentru a-i spori valoarea indică drept loc al descoperirii satul Moigrad, deja cunoscut în lumea arheologică europeană încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea drept anticul Porolissum. Această minciună îi va servi de minune lui Mauthner care obține în schimbul pieselor suma de 475 mărci germane. Cu acești bani la momentul respectiv în Germania se puteau cumpăra nouă porci de 100 kg fiecare. Lászlό Mauthner a fost unul dintre marii impostori care la începutul secolului XX a înșelat numeroase muzee, inclusiv cele din Cluj și din Timișoara cărora le-a vândut obiecte arheologice, inclusiv falsuri moderne sau mințind în privința provenienței pieselor.

Mai multe despre această descoperire și despre ”protagoniștii” implicați în povestea tezaurului așa-zis de la Moigrad, într-o viitoare broșură ce va fi editată de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X