În perioada 2-20 septembrie 2019, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău va efectua o cercetare arheologică sistematică în așezarea dacică de epocă romană de la Pericei punctul Gouț.
Situl a ajuns în atenția specialiștilor în urma unei descoperiri întâmplătoare a unui cuptor menajer tăiat de amenajarea unei locuințe în anul 2002. Cercetările din acel an au scos la iveală și alte complexe dacice (un bordei, un alt cuptor și un atelier de prelucrare a cornului) afectate și acestea de lucrările edilitare. Ulterior, în anul 2008, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a efectuat o săpătură sistematică pe proprietatea cu nr. 767 identificând nu doar nivele de locuire din epoca romană ci și unul, anterior, din prima epocă a fierului și altul, ulterior, din evul mediu târziu.
Anul acesta vom încerca să aducem noi date despre locuirea dacică extrem de ”curată”, cu foarte puține intruziuni germanice. Primim voluntari pe șantier, pentru o experiență extrem de interesantă! Pentru cei care legea permite plătim cu 85 lei/zi de 8 ore lucrate.
Colectivul de cercetare este format din dr. Horea Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Robert Gindele de la Muzeul Județean Satu Mare și alți specialiști ce urmează a se alătura echipei inițiale.
Albumul foto vă prezintă instantanee de la cercetările din 2002, respectiv 2008 precum și câteva din obiectele descoperite cu acele ocazii.