Back to all Post

Paștile Domnului, Paștile

Sărbătoare și religie în satul tradițional

Anul 2019 a fost declarat, prin decizia sinodului Bisericii Ortodoxe Române, „Anul omagial al satului”. În prelungirea acestei idei, expoziția PAȘTILE DOMNULUI, PAȘTILE – sărbătoare și religie în satului tradițional, omagiat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2019, citește sărbătoarea pascală în cheie etnologică printr-o dublă abordare: etnografică și religioasă.

Mărturiile despre marea sărbătoare din lumea satului, preluate din interviurile realizate în ultimii ani în cercetarea de teren a satelor sălăjene, susțin imaginea unui moment crucial deopotrivă în credința creștină, în calendarul popular sau în contextele magico-rituale valorizate de cultura tradițională prin obiceiuri și scenarii spirituale.

Antropologic vorbind, sărbătoarea religioasă, creștină, a Învierii Domnului, tradițional numită Paștile Domnului, se configurează complet și complex prin adăugarea valorii sale excepționale la o asumare echilibrată a relației omului cu divinitatea, proprie satului tradițional românesc.

Expoziția se va centra pe două spații în care sărbătoarea se construiește plenar: casa și biserica satului. Vom reconstitui un interior de casă țărănească aranjat de sărbătoare, cu toate textilele de interior expuse, și o biserică pregătită să primească la rugăciune creștinii, înaintea Învierii. Simbolurile tradiționale ale Paștelui – ouăle roșii, mielul, pasca – vor sugera atmosfera de mare pioșenie dar și de bucurie a Învierii creștine.

 Vernisajul expoziției: marți, 16 aprilie 2019, ora 13.00, la Galeria de Artă Ioan Sima

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X