Back to all Post

Păretare cu mesaje – o nouă colecție a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău

Păretarele cusute cu diverse imagini şi mesaje fac parte din categoria textilelor de interior. Acestea erau atârnate pe vremuri ,de obicei în bucătăriile de la ţară, fiind lucrate în gospodărie de gospodina casei, iar desenul era însoţit întotdeauna de un mesaj cu rimă. De cele mai multe ori, mesajul era unul de iubire, legat de relaţia dintre femeie şi bărbat şi de dinamica domestică a «familiei tradiţionale». Realizate pe o bucată de pânză pe care s-au brodat, urmând un desen imprimat anterior, imagini şi cuvinte care să aducă noroc, belşug sau să apere casa şi familia de rele.

Aceste carpete afişează inscripţii şi imagini adaptate locului în care erau expuse: păretarele din bucătărie aveau cusute îndemnuri pentru gospodine de a păstra casele curate şi de a pregăti mâncăruri bune soţilor, elogiau înţelegerea şi dragostea dintre soţi sau transmiteau mesaje de urare pentru meseni, cele din camera unde se dormea aveau de regulă motive religioase, iar altele erau folosite şi pe post de tablouri, înfăţişau peisaje sau scene legate de viaţa religioasă ori de familie, reproduceau adeseori un fragment dintr-un poem sau o cugetare.

Păretare intrate în colecția de textile a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău (româneşti şi maghiare) au fost achiziţionate din trei sate sălăjene: Bobota, Surduc şi Benesat.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X