De la tăbliță la tabletă
În urmă cu câțiva ani am organizat o expoziție temporară, la Galeria de Artă „Ioan Sima”, pe care am intitulat-o „Școala de altădată. De la tăbliță la tabletă”, care s-a bucurat de un succes deosebit, atât în rândul elevilor, cât și al adulților care și-au reamintit cu nostalgie obiectele școlare folosite în perioada când erau pe băncile școlii.
Având la dispoziție tehnologia 3D, ne-am propus să readucem în actualitate câteva dintre obiectele școlare mai vechi, pe care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău le deține în patrimoniul său. Prin intermediul lor avem posibilitatea de a rememora anii copilăriei noastre, petrecute pe băncile școlii, și „ustensilele” pe care le foloseam în cadrul procesului de învățământ.
Incursiunea noastră în istoria scrisului pornește de la tăblița de scris, care, după cum se poate observa, se aseamănă foarte mult cu tabletele care sunt folosite de către elevi în prezent, mica-mare diferență dintre ele fiind aceea că la tăbliță nu existau „foldere” unde să memorezi informația, ci o ștergeai cu o cârpă și trebuia să o reții.
Tot dintre vechile obiecte școlare amintim penarele din lemn, călimările cu cerneală, clopoțelul de metal care anunța pauza sau intrarea la ore a elevilor, caiete și abecedare vechi, un ghiozdan de carton etc.
Prin intermediul acestei expoziții virtuale facem și un apel către cei care mai dețin încă obiecte școlare din perioada comunistă sau chiar mai vechi, să ne sprijine în demersul nostru de a îmbogăți colecția dedicată acestei epoci, pentru ca generațiile viitoare să aibă posibilitatea de a afla ce obiecte școlare se foloseau în cadrul școlii de altădată, pe vremea bunicilor și străbunicilor lor.
Dr. Marin Pop
Obiecte școlare de altădată by Institutul Național al Patrimoniului on Sketchfab