Back to all Post

Nouă așezare rurală romană identificată la Sînmihaiu Almașului

După o serie de periegheze (cercetări de suprafață) sistematice, scanări fotogrammetrice, scanari geofizice, precum și după o săpătura arheologică necesară confirmării anomaliilor magnetice, s-a identificat o nouă așezare rurală romană la Sînmihaiu Almașului (jud. Sãlaj).

Scanările geomagnetice realizate de către colegii și prietenii noștri Cristian Ardelean și Adriana Sărășan (Muzeul Național al Banatului) au conturat imaginea intra-site a unei așezări romane rurale, identificată în prealabil în vara anului 2020 printr-o cercetare de suprafață. Situl (care se extinde aproximativ pe o suprafață de 2.6 ha) poate fi încadrat în tipul așezărilor rurale romane de tip vicus, de sorginte non-militară.

Evaluarea intruzivă proaspăt realizată a avut ca scop verificarea unor anomalii care au apărut în zona centrală a sitului. Astfel, au fost identificate o serie de fundații de piatră (puternic afectate de procesul agricol intensiv din ultimii ani) de la o clădire care cel mai probabil avea o elevație de lemn. Totodată, marea supriză a fost să constatăm ca, cel puțin în suprafața cercetată de noi, există o fază anterioară, confirmată prin existența unei clădiri din bârne, stâlpi și pereți de lemn.

Potrivit materialului arheologic dar și a relațiilor stratigrafice, funcționarea clădirii din a doua fază  se încheie undeva înspre jumătatea secolului al III-lea. Cercetările urmează să fie extinse anul viitor.

Mulțumim pe această cale voluntarilor fără de care cercetare arheologică nu ar fi fost posibilă: Cristi Marincas, Daniel Cretu, Ragnarog Hallbiorn, David Danyi și Robert Nagy.

 

 

 

 

       

   

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X