Neolithic 3D-Artefacte neolitice din Sălaj

Artiști din trecut. Oamenii neoliticului

Sutele de situri neolitice identificate până în prezent pe teritoriul județului Sălaj au dovedit din plin intensa locuire a zonei, favorizată în principal de cele trei artere hidrografice: Barcău, Crasna și valea Zalăului. Există o discrepanță uriașă între bazinele mai sus amintite și bazinul Someșului, unde până în eneolitic nu avem decât slabe urme de locuire.

Cele câteva situri neolitice cercetate în depresiunea Silvaniei, au dat numeroase dovezi privind cultura materială și spirituală a acestor comunități. Așezări specializate în producția de unelte, fortificații, dovezi ale practicării biritualismului, locuințe de mari dimensiuni cu fundații, având uneori 2 sau 3 camere, sunt doar câteva dintre elementele care individualizează aceste comunități. Deși pe ansamblul așezărilor neolitice, ceramica este principala sursă de informații, fiind majoritară, alte descoperiri mai puțin frecvente, cum sunt statuetele antropomorfe sau zoomorfe, se evidențiază devenind puncte de interes atât pentru specialiștii care încearcă recuperarea unei anumite epoci cât și pentru public. Vorbind de mii de ani, vorbim și de diferențe, uneori observăm respectarea unor canoane, ceea ce indică unitatea pe spații largi, alteori și-a pus amprenta și imaginația ”artistului”. Dăm exemplu două situri cercetate în Sălaj, Zăuan ”Dâmbul Cimitirului” și Porț/Suplacu de Barcău ”Corău”. În cazul sitului de la Zăuan, avem comunități neolitice timpurii iar în cel de-al doilea caz, locuirea începe la același orizont timpuriu dar se continuă alte sute de ani. De la Zăuan provin unele dintre cele mai frumoase statuete descoperite în nord-vestul României, cum este cea cunoscută ca Venus de Zăuan, dar și piese zoomorfe de o remarcabilă acuratețe în redarea elementelor anatomice, cum este mistrețul prezentat în expoziție. Dacă talentul și-a spus cuvântul în modelarea statuetei zoomorfe amintite, respectarea canoanelor vremii este evidențiată de statuetele antropomorfe, tipurile fiind întâlnite pe întregul areal al culturii, denumită în literatura de specialitate din România – Starčevo-Criș.

În perioada timpurie a locuirii de la Porț întâlnim aceleași tipuri de statuete antropomorfe, fapt care subliniază cele afirmate – respectarea canoanelor. Situația se schimbă de-a lungul timpului, pentru următoarele sute de ani, noile comunități preferând un stil cu totul diferit. Pentru statuetele zoomorfe putem spune că se păstrează acuratețea redării, animalele reprezentate fiind ușor de recunoscut, în timp ce statuetele antropomorfe se remarcă prin diversitate. Elementul cel mai conservator este acela al ornamenticii, majoritatea statuetelor purtând un decor din puncte și linii.

Cea mai frecventă întrebare care apare în legătură cu plastica neolitică este cea a funcționalității lor. Sunt manifestări artistice sau simboluri ale unor credințe?  Majoritatea cercetătorilor leagă statuetele antropomorfe de zona sacrală dându-le uneori identitatea de ”zeițe”, cu atât mai mult cu cât în majoritatea cazurilor pot fi recunoscute elementele anatomice feminine. Este greu de spus care este adevărul din spatele acestor reprezentări care apar în diverse ipostaze: de la copilărie la senectute, mame sau gravide, tinere sau bătrâne, etc. Indiferent de modul în care erau utilizate, rămâne evidentă importanța de document al unei perioade pentru care nu există informație scrisă. Ne referim în principal la elemente de îmbrăcăminte, coafuri, podoabe, reprezentate uneori pe statuete, fără de care aceste cunoștințe ar fi doar presupuneri. Ce spun statuetele noastre? Femeile purtau părul împletit în cozi lăsate pe spate sau aveau părul pieptănat cu cărare pe mijloc și lăsat pe spate, purtau podoabe – șiraguri de mărgele sau pandantive, uneori broboade. Știm din alte descoperiri că erau îmbrăcate cu rochii iar bărbații aveau picioarele acoperite cu ceva similar pantalonului.

De la credință la realitatea cotidiană, statuetele neoliticului sunt cele care ne aduc puțină certitudine pentru un timp în care omul transpare doar prin prisma a ceea ce a produs.

Neolithic 3D – Artefacte neolitice din Sălaj by Institutul Național al Patrimoniului on Sketchfab

Post Views: 1.824

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate