” Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania , Muntenia și Dobrogea”, proiect co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, avansează cu fiecare zbor realizat!
Proiectul nostru are ca scop documentarea, salvarea și valorificarea unor monumente istorice aflate într-o stare de conservare precară, atât clasate în Lista Monumentelor Istorice, cât și a unora care nu au fost încă înscrise în această evidență și, prin urmare, nu sunt încă protejate legal.
Echipa proiectului lucrează în paralel, acoperind zona Sălajului, a Dobrogei și a Munteniei, o parte din monumente fiind deja procesate și replicate 3D, urmând a fi publicate în curând. Digitizarea 3D este o metodă inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia. Astfel, prin digitizare, patrimoniul devine open source, iar produsele create (modele digitale 3D și 2D) pot fi folosite în diferite scopuri educative, turistice, de cercetare, restaurare, conservare etc.
În imagini puteți vedea captura modelului 3D a Bisericii Evanghelice din Jelna și o fotografie din culise, în care colegul nostru, Horațiu, este în proces de digitizare a monumentului prin aerofotogrametrie.
Despre Biserica din Jelna știm că este datată în secolul al XV-lea și că a fost romano-catolică, sub hramul Sf. Petru, până când comunitățile din Transilvania au adoptat modelul de reformă religioasă propus de Martin Luther în secolul al XVI-lea. Părăsită la mijlocul secolului XX, când comunitatea săsească se reduce treptat, biserica se ruinează.
Modelul 3D al bisericii poate fi explorat în Sketchfab, aici: https://skfb.ly/ouZwF
Vom reveni cu modele și povești noi, pe măsură ce proiectul înaintează!
Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica. Asociația ARHAIC.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN mu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.