Sari la conținut

Marți - Duminică între 9:00 - 17:00
Luni - ÎNCHIS

Mărțișorul, tradiția păstrată de-a lungul secolelor, marchează venirea primăverii și este un simbol al norocului, al sănătății și al protecției împotriva răului. Inițial, mărțișorul era un simplu șnur împletit din două fire – unul alb și unul roșu, confecționat din lână și purtat ca talisman.

În credințele populare, mărțișorul avea un rol protectiv, fiind purtat pentru a feri de boli, de deochi și pentru a aduce noroc în dragoste. Primele obiecte atașate la șnururile bicolore au fost monedele de argint, considerate simboluri ale prosperității și ale purității. În timp, pe lângă monede, s-au adăugat și alte mici obiecte menite să sporească efectele benefice ale talismanului.

Se spune că mărțișoarele în formă de trifoi sunt cele mai norocoase, fiind purtătoare de bunăstare și speranță.

În satele tradiționale, mărțișorul era folosit nu doar de oameni, ci și pentru protecția animalelor și a naturii:

O altă variantă de mărțișor presupunea ca șnurul bicolor să fie decorat cu doi ciucuri: unul alb, reprezentând o figură masculină, și unul roșu, simbolizând o siluetă feminină.

Astăzi, mărțișorul rămâne un simbol al primăverii și al reînnoirii, iar purtarea lui păstrează legătura cu o tradiție veche, menită să ne aducă sănătate, bucurie și noroc pe tot parcursul anului.

Olimpia Mureșan, muzeograf

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.