Ziua Morților este o sărbătoare romano-catolică, iar în perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar a devenit populară în rândul locuitorilor din această zonă. Ziua de 1 noiembrie era trecută în calendarul romano-catolic, ca fiind Ziua Tuturor Sfinților, iar pe 2 noiembrie avea loc pomenirea celor trecuți în neființă.
„Aici la noi în sat, în Zăuan, în 1 noiembrie îi Ziua Sfinților și în 2 noiembrie îi Ziua Morților. De Ziua Sfinților, în 1 noiembrie, seara, se trag clopotele și se intră la biserică.
În 2 noiembrie, de Ziua Morților se ține slujbă în cimitir, se duc flori și coroane la morminte, dar nu se aprind lumânări, nu-i obiceiul în sat. Acum mai aprind cei care vin din alte părți. Atunci se curățesc mormintele, aducem un omagiu celor plecați dintre noi” – Juhas Emma, n. 1953, Zăuan, 2023.
Cu unele adaptări regionale, sărbătoarea a fost preluată de ortodocși, luterani, calvini și unitarieni, iar în prezent, Ziua Morților se sărbătorește în Transilvania, Banat și Maramureș de toți credincioșii, indiferent de religie. Potrivit tradiției populare, în noaptea de 1 noiembrie porţile dintre lumea celor vii și a celor morți se deschid, sufletele adormiților se întorc în lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintelor celor dragi. Nu e bine să plângi. Se spune că morții nu vor să îi vadă pe cei pe care i-au lăsat în urmă suferind.
„La 1 noiembrie îi Luminația. Aunci merge toată lumea la cimitir și aprind lumânări pântu cei morți, duc flori și pun la morminte și să ridică paus. Popa face slujbă și pominește pă tăți morții. Înainte cu o zî să mere și să curăță mormintile de uscături, să sapă, să taie iarba, să fie curat. După ce să ridică paus, cine vre dă și pomană pântu cei morți. Acum să dau dulciuri la copii. Cine o făcut cruce nouă, în anu ala, tăt atunci mere popa și-o sfințește. Să aprind lumânări multe, îs pline mormintile de lumânări, tot cimitiru îi plin de lumină. Îi o bucurie că petreci cu cei plecați și le aduci și lor lumina” – Fărcaș Livia, Biușa, 2023.
Fotografiile sunt realizate la Biușa și Brâglez în anii 2021, 2023 de 1 noiembrie.
Olimpia Mureșan, muzeograf