Back to all Post

Lăzi de breaslă din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă-Zalău

Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău deține în patrimoniul său și piese care au fost utilizate cândva ca depozite de arhivă și vistierie a breslelor sălăjene. Este vorba despre lăzile de breaslă.

            Breslele au reprezentat prima formă de asociere a meșteșugarilor, cea mai bine organizată și longevivă. Ele erau forme tipice de organizare profesională a meșteșugarilor în Evul Mediu, formate din meșteri, patroni, calfe și ucenici, care aparțineau aceleiași branșe.

            Profilul breslelor cuprindea o largă paletă de meserii, practic de la materia brută, până la produsul finit. Astfel, pentru sacrificarea animalelor exista breasla măcelarilor. Pielea animalelor era prelucrată de breasla tăbăcarilor, după care se transforma în produse finite de către breasla cizmarilor, cojocarilor sau gubarilor. O categorie aparte a asociațiilor meșteșugărești sălăjene o reprezenta breasla olarilor. Meșteșugul olăritului avea în primul rând un rol practic, dar ceramica era folosită și în scop decorativ.

Lada breslei tăbăcarilor

             Lada este confecționată din lemn de fag, nevopsită. Deasupra capacului se păstrează trei laturi ale unei cutii patrulatere, de mici dimensiuni. Forma lăzii este simplă, dreptunghiulară. Pe cele două părți laterale sunt două mânere din fier forjat, iar în partea din față se află o închizătoare mare, cu cheie. În interior, lada are un sertar. Pe capac, în partea interioră, se află scirs următorul text, cu litere negre, cursive, fără a avea suport un câmp colorat: „Készült 1869 be Nagy Sándor fő C m Osvát János k ce mester Urok idejebe” („Făcută în 1869 în vremea când staroste era Nagy Sándor și staroste tânăr Osvát János”). Dimensiunile lăzii sunt următoarele: Î=47 cm; L=69 cm; l=69 cm. Starea de conservare a piesei este bună.

Lada breslei olarilor

             Lada este din scândură de brad, simplă. În exterior este vopsită în maro-închis, fără ornamente. Capacul are o cutie patrulateră în partea superioară, cu încuietoare de metal în partea din față. Se îmbină prin cuie de lemn. În părțile laterale găsim cele două mânere din fier forjat. În interior, capacul este vopsit cu culoare albă, fără chenar, iar cu culoare neagră este scris următorul text: „Ezen láda a nemes fazakas czéh társaság számára készült 1837 dik. Atya M. Szábo Ferentz B.M. Pesi Josef és Szakmári Sándor N. D. Bányai Gabor K. D. Tőrők Győrgy. T. N. Tatár Janos – 17 september” („Această ladă a fost făcută pentru nobila breaslă a olarilor în 1837 – 17 septembrie. Staroste Szábo Ferentz, meșteri controlori Pesi Iosef și Szakmári Sándor, decan mare Bányai Gabor, decan mic Tőrők Győrgy, notar Tatár Janos”). Dimensiunile lăzii sunt următoarele: Î=48 cm; L=69 cm; l=39 cm. Starea de conservare este bună, lipsesc picioarele.

Lada breslei cizmarilor

             Lada este confecționată din scândură de brad. Exteriorul este vopsit în culoarea maro-închis. Pe latura din față, la cele două margini, sunt aplicate motive vegetale, respectiv câte o floare între frunze, aplicate pe verticală. Pe părțile laterale și pe capac sunt aplicate romburi din lemn. Lateral se află cele două mânere ale lăzii, executate din fier forjat. Capacul este drept, nu are sertar în partea superioară. Interiorul este împărțit în două părți, în partea mai mare este montat un sertar. Capacul este vopsit în interior în culoare albă, având un chenar albastru. În câmpul alb este scris următorul text, cu culoare roșie, cu litere de tipar, încadrat de un chenar albastru mărginit de câte o linie roșie: „Készült 1829 esz ns. Cszimadija ce ládája fő cemester Hank János kis cemester Nagy Sándór notarius Kele Estván idejekben” („Lada breslei cizmarilor a fost făcută în anul 1829 în vremea starostelui Hank János, staroste adjunct Nagy Sándór, notar Kele Estván”). Dimensiunile lăzii sunt următoarele: Î=41 cm; L=85 cm; l=47 cm. Starea de conservare a lăzii este bună, lipsesc însă picioarele și o bucată din chenarul de lemn din partea din față, jos, a lăzii.

Lada breslei cizmarilor

             Lada are formă simplă, numai capacul este deosebit, fiind etajat, în formă de cupolă alungită. Lada este din lemn de brad, vopsită în exterior în maro-închis, fără alte ornamente. În interior există un sertar îngust în partea stângă, pe toată lățimea lăzii. Balamalele, mânerele laterale și închizătorile sunt originale, lucrate în fier forjat. În interior, capacul este vopsit în alb, ornamentat cu motive florale și animale stilizate în culorile verde, galben, albastru și roșu. Pe câmpul alb se alfă următorul text: „A, B, Ns. ifiu társaság számára a maga kőltségével készittetett atya M. Sárai Miklós Bejáró M. Tóth Miklós és Tóth Bálint ucraimék előljároi hivatalyok alatt. Fő dékány Kürti Gergely vice dekány Lászlo Győrgy notarius Albert Győrgy Szorgalmatosságok mellett. Anno 1825 die 13 iunii” („A fost făcută lada pentru asociația tinerilor pe cheltuiala lor, când a fost staroste la conducere Sáray Miklós éi Tőth Bálint, decan principal Kürti Gergely, vicedecan Lászlo Győrgy, notar Albert Győrgy. În anul 1825, 13 iunie”). Dimensiunile sunt următoarele: Î=49 cm, L=70 cm; l=39 cm. Starea de conservare a lăzii este bună, lipsesc însă picioarele lăzii.

Lada breslei dîrstarilor (gubarilor)

             Lada este confecționată din lemn de brad, are formă simplă și este vopsită în culoarea maro-închis. Capacul nu are cutie în partea superioară și este decorat cu două mici chenare de lemn aplicate în mijloc. Lada are două mânere laterale și balamale din fier forjat. În interior lada are un sertar îngust, în partea stângă. Interiorul capacului este vopsit în alb, având înscris cu litere roșii, de tipar, următorul text: „A zilahi N ms gubás czéh ládája készúlt 9 dik., januári 1819 dik esztend”. („Lada cinstitei bresle a gubarilor din Zalău făcută în 9 ianuarie, anul 1819”). Dimensiunile: Î=34cm; L=70 cm; l=39 cm. Starea de conservare bună, lipsesc piciorușele.

Bibliografie

 Musca, Elena, „Lăzi de breaslă din colecția Muzeului Județean de Istorie și Artă-Zalău”, în Acta Musei Porolissensis, XII, Zalău, 1988, pp. 389-400

            Idem, Meșteșugurile sălăjene de la medieval la contemporan, Zalău, Editura Caiete Silvane, 2020

            Pop Marin, Mureșan Olimpia, „Meserii de altădată – bresle meșteșugărești”, în Noi despre noi. Elemente reprezentative ale patrimoniului cultural sălăjean, Cluj Napoca, Editura Mega, 2016, pp. 93-102

                                                                                                                   Dr. Marin Pop

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate