Back to all Post

La Buciumi încă se mai țes catrințe

Costumul femeiesc de Buciumi (jud. Sălaj) se remarcă printr-un colorit mai intens, oferit mai ales de zadiile roșii sau portocalii, denumite în zonă catrințe. Femeile măritate purtau două zadii, una în fată și alta în spate, zadii care erau țesute în casă, din lână. Partea de sus a catrințelor este monocromă, neagră, simplă, în timp ce restul de aproximativ două treimi este acoperit cu registre paralele roșii sau portocalii, separate între ele cu șire alese, reprezentând cu precădere motive florale policrome pe fond negru, ceea ce dă o anume marcă de prețiozitate ansamblului.

,,La noi este și acum o femeie care țese catrință, Jenica Savii”, povestește Aurica Știrb din Buciumi, iar în fotografie o putem vedea pe Jenica Savii (Jenica Gușet), țesând catrințe portocalii de Buciumi. „La Buciumi s-o purtat zadii din lână – catrință și în față și în spate. Să țeseau în război din lâniță, pe fond negru: în partea de sus era o țesătură simplă pe fond negru, pe o porțiune de două palme bune, și apoi dungi portocalii cu motive geometrice sau florale.

Se legau în brâu cu baier lung de doi metri, țesut în război în aceleași culori.

Catrințele, când nu erau purtate, se împătureau pe lungime, pe la mijloc și apoi încă  o dată, rămânând tot timpul trei dungi vizibile.”

De altfel, spectaculozitatea costumului de sărbătoare de la Buciumi era dată tocmai de catrințele colorate:

„Mama s-o măritat în poale și spăcel. Spăcelu era cusut cu mărjele, la mânecă, la guler, la pumnari și pă piept. Io am avut și cu mărjele, și cusut cu ață galbănă. Aveam poale lunji și larji din patru lați și cusătură frumoasă pântre lați. Păstă poale aveam catrință. Păstă cămașă aveam pieptar, ce le făcea la Hodin.

În cap purtam năframă neagră, da nu cu marjină roșie, ca la Pustă și Agrij, ce numa neagră. Aici s-o purtat buică și bărbații suman. Buica îi bleumarin închis, scurtă și cu nasturi mnici negri, relatează Veronica Țap, tot din Buciumi.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X