Istorii Alternative în România este un program artistic și educațional desfășurat în perioada 2018-2019, care își propune dezvoltarea și promovarea unor abordări multiperspectivale, nuanțate și incluzive asupra istoriei locale, la care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este partener.
Programul conține o direcție repertorială – spectacole de teatru politic care aduc perspective complementare, emancipatoare asupra istoriei locale – și o abordare educațională multidisciplinară, în care teatrul, artele vizuale și filmul sunt utilizate ca medii de educație alternativă și dezvoltarea unei abordări critice asupra predării istoriei pentru elevii de liceu. Programul își propune: promovarea spectacolelor de teatru politic; dezvoltarea de abordări experimentale și interdisciplinare de predare a istoriei, care includ diverse forme artistice și o abordare din perspectivă critică a istoriei oficiale; promovarea unor perspective alternative asupra istoriei locale în mediul pre-universitar și pentru publicul larg; dezvoltarea unui public de adolescenți și tineri, co-interesat de spectacolele de teatru politic/ teatru al istoriilor recente.
Activitățile principale ale programului sunt: stagiunea de teatru politic; ateliere interdisciplinare cu profesori și elevi de liceu; spectacolul Istorii alternative în România și albumul Istorii Alternative în România.
În calitate de partener al acestui program, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a asigurat expertiza științifică pentru elaborarea albumul Istorii Alternative în România și oferă sprijin în realizarea unei reprezentații cu spectacolul TRILOGIA 1918 la Zalău.
În cursul acestei luni, la Colegiul Național „George Coșbuc” din București s-a desfășurat un atelier educațional cu elevi bucureșteni având ca temă explorarea istoriilor locale și rolul artei în spațiul public, în vederea realizării unui album ilustrat, urmând ca în luna mai să aibă loc la Zalău un atelier de teatru educațional adresat elevilor și o reprezentație a spectacolului „N-a fost războiul nostru”.
,,N-a fost războiul nostru”, se concentrează pe situația socială și economică din România deceniului II al secolului XX, pe schimbările provocate de Primului Război Mondial și pe impactul acestor evenimente istorice asupra femeilor, din diferite clase sociale. Printre altele, sunt juxtapuse mărturiile militantei socialiste Ecaterina Arbore cu notele de jurnal ale Reginei Maria.
Textul este scris de Mihaela Michailov, scenografia este realizată de Mișa Dumitriu și Alex Horghidan, iar regia îi aparține lui David Schwartz. Reprezentația este susținută de Mădălina Brândușe, Alice Monica Marinescu, cu participarea lui Mihai Burcea și Veronica Lazăr.
Parteneri program: Inspectoratul General al Municipiului București, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București, Facultatea de Istorie – Universitatea București, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Asociația VIRA, MACAZ – Teatru Coop.
Programul multianual Artă de rezistență – performarea istoriilor locale 2017-2018 este produs de Asociația O2G și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Toate reprezentațiile includ dezbateri cu publicul.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.