Back to all Post

Istoria ,,istoriei din cutie”

CLIO BOX, adică ,,Istoria din cutie” sau ,,cutia istoriei” este o expoziție ce combină o structură de exprimare artistică și patrimoniul deținut de un muzeu, în prezentarea muzei acestei științe, Clio. Conceptul și punerea în practică îi aparține lui dr. Horea Pop, șef secție în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

CLIO BOX și-a început istoria la Zalău anul trecut, ca o expoziție dedicată Zilei Culturii Naționale și a putut fi vizitată la Galeria de Artă ,,Ioan Sima” între 15 ianuarie și 28 februarie 2018. În cadrul expoziției 20 de piese, din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, au “evadat” din depozite și au fost prezentate publicului printr-un discurs muzeografic inedit. Cutia din carton, standardizată, special realizată pentru depozitarea artefactelor în depozitele Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, a devenit, în întrețesere a 300 de exemplare un “zid”, ambientul, suportul și motivul expunerii muzeografice.

Mijlocite de lumina și atmosfera discrete, cu ajutorul lentilelor pentru mărit și a textelor edificatoare, cele 20 de exponate și-au dezvăluit întreaga poveste. Aceasta a pornit din cele mai vechi timpuri, din neolitic, parcurgând epoca metalelor, cea a stăpânirii romane, apoi a evului mediu și a perioadei moderne până în contemporaneitate.

Expoziția Clio Box a fost prezentă și la Muzeum Fest, organizat de către Muzeul Județean Buzău în perioada 8-13 mai 2018, unde a surprins prin ineditul discursului expozițional.

La Muzeul Național al Banatului din Timișoara, unde expoziția este prezentă până în 19 aprilie 2019, conceptul expozițional a fost extins, iar accesul, pentru vizitare, s-a făcut prin cele două bolți de ”poarta praetoria” de castru roman realizate din cutii. Noua formulă, adaptată la spațiul special și generos destinat expozițiilor temporare din muzeul timișean, a permis valorizarea a 25 de cutii pe și în care au fost expuse piese și imagini din preistoria, antichitatea, evul mediu, epoca modernă și perioada recentă a Timișoarei. Vernisajul, care a avut loc marți, 19 martie, a reunit tineri și curioși dornici să deslușească tainele neobișnuitei Clio Box.      

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X