Back to all Post

Indreiul fetelor

Sărbătoarea Sfântului Andrei, denumită, de altfel, în calendarul popular, Indreiul fetelor, denumire conservată şi de unele sate din Sălaj, marchează un puternic activism magico-erotic feminin: cele mai multe dintre parcticile puse în act de fetele nemăritate ţin de aflarea orândei şi de ghicirea numelui celui care le va fi hărăzit ca soţ. Scenariul sărbătorii impune primordial o abstinenţă alimentară severă, uneori cu specificaţii speciale şi pentru consumul apei, dublată de consumarea unei plăcinte foarte sărate:

La noi și-o făcut fetele turtă sărată, da io nu mi-am făcut. Făceau dintr-o mână de fărină și multă sare și o coceau pă lespede, fără ulei, fără nimica. O învârtea în oarece ștergură și o punea sub cap. O rupea în patru și mânca on sfert din ea și restul îl punea su pernă. Și și nu beie apă. Și zâce că noaptea visa că cine i-i rânduit și ala vinea noaptea în vis și îi aducea apă. Asta să făcea de Indreiu fetelor, de Sfântu Andrei. Atunci își făceau turta și în noapte aceie visau. La Sfântu Andrei (Veronica Moș, Surduc).

La Indrei făceam turte sărate. Fiecare fată făcea una şi o mânca sara, cătă când să culca. Nu era voie să beie apă şi să culca şi noaptea îl visa pă ala cu care s-a mărita în anul ăla (Maria Pop, Marin).

Făceam un fel de plăcinte, da puneai în iele sare, nu te scumpeai. Jumătate o mâncai sara, jumătate o puneai su pernă. Când te visai, te visai cu drăguţu (Mărie Huluban, Flutura, Marin).

Când am fost io fată să făcea plăcintă sărată, da când era mama, zâce că să făcea turtă dă mălai sărată şi dacă o mâncai îţi iera, no, tare sete. Da nu ai băut apă, numa te-ai culcat, că atunci îţi vedeai în vis ursâtu (Valeria Bense, Nadiş).

            Activismul magic al fetelor de Sfântul Andrei, vine, în contextul obiceiurilor din satele sălăjene, nu doar să completeze celelalte ipostaze religioase sau magico-rituale ale sărbătorii, ci și să configureze un pol complementar activismului social al feciorilor din această perioadă (a sărbătorilor de iarnă), când feciorii învață colindele pe care le vor colinda apoi, de-a lungul satului, de Crăciun.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X