TEMPORARE

Bronzuri romane din nord-vestul Daciei Porolissensis

Realizatori: dr. Dan Deac (curator), dr. Horea Pop

Vernisaj: 18 mai 2018, ora 13, Muzeul de Artă Ioan Sima

Perioada de vizitare: 18 mai-22 iunie 2018

Expoziția Bronzuri romane din nord-vestul Daciei Porolissensis reunește puțin peste 300 de piese de epocă romană descoperite în castrele de la Porolissum, Buciumi, Romita și Românași și în așezările lor civile. Elementul central al expoziției este statuia colosală a împăratului Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus) ale cărei fragmente au fost descoperite în comandamentul (Principia) castrului mare de pe dealul Pomăt de la Porolissum. O parte din fragmentele statuii se află la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, inclusiv elementul cel mai important și anume fața împăratului.

Un accent important s-a pus și pe religia de la Porolissum reflectată prin statuaria minoră. Astfel aici s-au descoperit reprezentări ale divinităților greco-romane (Marte, Venus, Priap, Amor, etc.) sau chiar a unor divinități provenite chiar din îndepărtatul Egipt. Statuetele au fost descoperite fie în temple, fie în barăcile soldaților, fie în casele din așezarea civilă. În casele romane existau locuri special amenajate, denumite lararii (dintre care unul a fost reconstituit în expoziție), unde proprietarii se rugau divinităților favorite.

Piesele de bronz cele mai numeroase, dar mai mici ca dimensiuni, sunt cele care decorau echipamentul militar, aplicile echipamentelor de cavalerie, fibulele (agrafele) sau podoabele feminine. Nu în ultimul rând, expoziția aduce la cunoștința publicului scrisul în mediul militar, prin exemplificarea plăcuțelor de identificare ale soldaților, sau a diplomelor militare care certificau lăsarea la vatră după 25 de ani a soldaților și acordarea cetățeniei romane.

Expoziția este ,,dublată” de un catalog bilingv cu titlul Artefacte romane de bronz din colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău/ Roman Bronze Artefacts from the Zalău History and Art County Museum, Cluj-Napoca, 2018, 93 p. (autor cercetător Dan Deac), ce reunește cele mai importante piese publicate, aproximativ 10 % din întreaga expoziție.

*************************************************
 “Istoria din cutie” sau “cutia istoriei”

CLIO BOX este o expoziție dedicată Zilei Culturii Naționale și a putut fi vizitată la Muzeul de Artă Ioan Sima din Zalău în intervalul 15 ianuarie-28 februarie 2018.

“Istoria din cutie” sau “cutia istoriei” ne este prezentată de către muza acestei științe, Clio, printr-o combinație dintre o structură de exprimare artistică și patrimoniul deținut de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău.     

Prin această expoziție 20 de piese, din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, au “evadat” din depozite și au fost prezentate publicului printr-un discurs muzeografic inedit. Cutia din carton, standartizată, special realizată pentru depozitarea artefactelor în depozitele Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, a devenit la rândul ei, în întrețesere a 400 de exemplare într-un “zid”, ambientul, suportul și motivul expunerii muzeografice.

Mijlocite de lumina și atmosfera discrete, cu ajutorul lentilelor pentru mărit și a textelor edificatoare, cele 20 de exponate își dezvăluie povestea. Aceasta pornește din cele mai vechi timpuri, din neolitic, parcurgând epoca metalelor, cea a stăpânirii romane, apoi a evului mediu și a perioadei moderne până în contemporaneitate.

*******************Anul 2017 **********************

ARHITECTURA TRADIŢIONALĂ PE VALEA SOMEŞULUI

 – dată vernisaj – 8  decembrie 2017

În contextul globalizării accelerate, a ubanizării ruralului şi a migraţiei sezoniere pentru muncă în Occident, ahitectura şi sistemul de locuire au fost expuse unor transformări vizibile.

Muzeul Județean de Istorie şi Artă Zalău propune expoziţia ARHITECTURA TRADIŢIONALĂ PE VALEA SOMEŞULUI ca punct de plecare pentru o discuție despre subiectul „caselor bătrâneşti” dar şi al „caselor ca la oraş”.

Expoziţia va avea câteva secţiuni: Valea Someşului – istorie şi cultură (mergând de la satul tradiţional până la fenomenul social al migrației sezoniere), Casa noastră (cu prezentarea unui interior de pe Valea Someşului), Arhitectură, locuire, clădiri(reconstituirea sau expunerea unor elemente, materiale, detalii arhitectonice privind construcţia caselor), Meşteşuguri locale (mai ales tâmplăria, cu reconstituirea unui atelier de tâmplărie).

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 8 decembrie, ora 13.00, la Muzeul de Artă Ioan Sima.

După vernisaj se va organiza o masă rotundă – TRECUT ŞI PREZENT ÎN ARHITECTURĂ, HABITAT ŞI LOCUIRE RURALĂ (Valea Someşului) – la care vor fi invitaţi toţi cei prezenţi la vernisaj, dar şi toţi primarii comunelor în care au fost susţinute cercetările de teren, pentru a puncta concluziile proiectului de cercetare socio-etnografică în zona Someşului.

****************************************************************************

Expoziţia MuzeOM 

 – data vernisaj – 9 noiembrie 2017

O nouă expoziție, pe cât de inedită pe atât de interesantă: ”MuzeOm – despre noi, exploratorii zilei de ieri”. Un nou prilej de a afla care sunt preocupările specialiștilor din muzeul nostru , dar care sunt și cele mai reprezentative rezultate ale cercetării arheologice, istorice, sau etnografice. Vizitând această expoziție, micii prieteni ai muzeului au înțeles că în spatele unor vitrine cu artefacte impresionante se ascunde muncă  asiduă,  multă perseverență, minți iscoditoare și neobosite și multă, multă pasiune  față de ceea ce facem.

Apoi au aflat povestea unei bijuterii romane care odinioară împodobea veștmântul unei frumoase vestale. Și apoi cu multă curiozitate, sub îndrumarea specialiștilor noștri au realizat replici după cameea romană, o importantă piesă din patrimoniul muzeului nostru.

Două grupe de elevi şi un grup de copii de grădiniţă de la Dioşod au participat la o activitate în cadrul expoziţiei MuzeOM. Din tainele conservării insectelor a relatat conservator Bodola Kinga ghidând copiii prin expoziţie. În cadrul activităţii practice de atelier copiii de grădiniţă au dat culoare diferitelor forme de fluturi, cei din clasele 0-4 au redat în desen instrumentele de lucru şi ustensilele specifice ale conlecţionarului de fluturi şi gândaci.

****************************************************************************

”Prin cenușa imperiului”

 – data vernisaj – 14 septembrie 2017
De la ora 13,00 vă invităm la vernisajul expoziției ”Prin cenușa imperiului” în sala de expoziții temporare a secției de istorie a Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău. În contextul rememorării participării românilor la evenimentele Marelui Război (1914 – 1918) propunem publicului o expoziție aparte. Dincolo de tragismul luptelor au existat și momente de acalmie când soldații se bucurau de savoarea unei beri imaginându-și, probabil, că sunt departe de război în compania celor dragi. Expoziția prezintă piese dintr-o colecție privată, respectiv obiecte ce aparțin  colecției ”Museo della Grande Guerra” din San Martino del Carso, Italia. Sunt expuse pentru public câteva sute de obiecte recuperate din vechile tranșee, în marea lor majoritate fiind vorba despre recipiente militare pentru apă, de tip ploscă din metal, dar și recipiente din sticlă pentru bere, lichioruri, apă minerală ori sticluțe pentru medicamente, călimări și pahare utilizate de soldații părților aflate în conflict în nordul Italiei. Pot fi văzute în expoziție mărci care au supraviețuit după un secol, precum, ”Unicum”, ”Diana”, ”Maraschino”, dar și celebra bere de Timișoara.
Colegilor de la Muzeul Național de Istorie a Banatului le datorăm mulțumiri pentru sprijinul acordat în organizarea acestei expoziții.
 
Expoziția a fost deschisă publicului până la jumătatea lunii octombrie.

****************************************************************************

Daruri către zei!

 – data vernisaj – 19 mai 2017

Pentru că orice început trebuie să fie benefic am oferit „daruri către zei” la debutul Nopţii muzeelor. Un vernisaj cu de toate, de la ritualul consacrării steagului LEG.VII GEM ca să fim învingători, la povestea ofrandelor şi sacrificiilor de sânge în lumi demult apuse, până la trasee inţiatice în care am oferit daruri sub auspiciile lui Venus sau Marte, ca să fim iubiţi, puternici şi să ne meargă totul bine.
Azi doar secvenţe din ritualul consacrării steagului,un moment fascinant pentru care mulţumim „Amicii Muzeului”.

****************************************************************************

Oala de sarmale a bunicii…

– data vernisaj – 9 martie 2017

În așteptarea sărbătorii pascale, în contextul pietal al postului, prezentăm publicului o expoziție etnografică intitulată Oala de sarmale a bunicii…. Expoziția este o colaborare între Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Ţăranului Român Bucureşti, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Satului Bănățean Timișoara și Muzeul de Istorie și Artă din Zalău.

Activități cu publicul:

  • dezbatere cu tema De post și de dulce în satul tradițional
  • demonstrație de olărit: Oale de sarmale noi după modele vechi

Vernisajul expoziției a avut loc în 9 martie, ora 14.00, la Galeria de Artă Ioan Sima iar expoziția este deschisă publicului până în data de 28 aprilie.

****************************************************************************

 Cool sa fii cool-t! Trei licee, trei idei, trei expoziții. 

– data vernisaj – 30 ianuarie 2017

Muzeul de Artă  Ioan Sima, a găzduit în 30 ianuarie, vernisajul expozițiilor propuse și realizate în cadrul proiectului derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă,  Cool sa fii cool-t! 

Mai mult...

************************************************************************************

Anul 2016:

Expoziția ”Satul transilvan. Desenul etnografic în opera etnografului cercetător științific dr. Kós Károly”

data vernisaj – 6 octombrie 2016

Compusă din 30 de planșe, utilizează desenele realizate de către dr. Kós Károly  în timpul cercetărilor de teren efectuate în Câmpia Transilvaniei,

Mai mult...

  ************************************************************************************

Din tainele restaurării

– data vernisaj – 15 noiembrie

În perioada 15 noiembrie 2016 – 6 ianuarie 2017, la Galeria de Artă “Ioan Sima”, sub egida: Din tainele restaurării, a fost deschis publicului vizitator Salonul Interjudețean de Restaurare. 

Mai mult...

************************************************************************************

Ultimi dinozauri din Transilvania

 Așa cum știm, zona Transilvaniei a fost o bogată sursă de informație cu privire la  cei mai vechi ”locuitori” ai spațiului carpato-danubiano-pontic, și anume… dinozaurii. Expoziția ”Ultimii dinozauri din Transilvania” a suscitat interesul vizitatorilor fiind expuse reconstituiri în mărime naturală a unor specimene descoperite în acest areal. Inițiativa acestui demers aparține specialiștilor de la  Direcţia Patrimoniu Cultural a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca și a poposit la Muzeul de istorie și Artă din Zalău în perioada octombrie/noiembrie 2016 

 ************************************************************************************

Şcoala de altădată.

De la tăbliţă la tabletă. De la cercetaşi la pionieri.

– data vernisaj 7 aprilie 2016

Pe data de 7 aprillie 2016, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, în colaborare cu Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Sălaj și Colegiul Naţional „Silvania”, a vernisat expoziția „Școala de altădată. De la tăbliță la tabletă. De la cercetași la pionieri”.  

Mai mult...

************************************************************************************

Păsări și flori de pe valea Barcăului

 – data vernisaj 9 martie 2016

Expoziția Păsări și flori de pe valea Barcăului (coordonată de dr. Camelia Burghele) a valorificat cercetări etnografice de teren din zona Barcăului, într-un mediu multietnic – români și maghiari. Au fost expuse piese din colecțiile particulare a două colecționare locale: Ligia Alexandra Bodea (țesături românești) și Posta Rosza (țesături maghiare), în mod special textile de interior (șterguri, lipideauă – cerceafuri, fețe de masă, fețe de pernă, țoale – cuverturi, păretare – textile decorative).

Mai mult...

************************************************************************************

Expoziția ”De leac. De frumusețe…”

– data vernisaj 9 februarie 2016

Expoziţia și-a  propus să exploreze preocupările legate de sănătate și frumusețea corporală. Au fost expuse obiecte care atestă grija pentru sănătate și aspectul fizic din preistorie până în vremurile mai recente. Este vorba despre instrumente medicale și recipiente farmaceutice, ustensile folosite pentru întreținerea pielii, bărbii sau părului.

Mai mult...

************************************************************************************

Anul 2015

************************************************************************************

Bijuteriile naturii – fluturi și gândaci

Bijuteriile naturii – data vernisaj 2 aprilie 2015

Expoziția valorifică o parte a colecției de entomologie a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău prezentând p
este 5000 de fluturi exotici și autohtoni și gândaci din toate continentele, respectiv un vast material documentar despre activitatea colecționarului Takács Adalbert, cel care a fost realizatorul acestei colecții private care apoi a ajuns să fie achiziționată de muzeu. 

Mai mult...

 

************************************************************************************

Expoziția Turcii și Tătarii din Dobrogea

Turci și tătari 1

– data vernisaj 8 aprilie 2015

Amintiri

Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj Napoca, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, organizează expoziția Turcii și tătarii din Dobrogea. Amintiri. Vernisajul va avea loc pe data de 8 aprilie 2015, orele 14, la sediul din str.Unirii, nr.9 

Mai mult...

************************************************************************************

Expoziția „Măștile tradiționale din Maramureș”

Începând cu 1 decembrie s-a deschis expoziția: „Măști tradiționale din Maramureș”, la Galeria de Artă Ioan Sima, și vă așteptăm să ne vizitați, toți cei care doriți să intrați în spiritul sărbătorilor de iarnă și mai ales al colindului cu măști! 

Mai mult...

 


 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X