Galeria de Artă Ioan Sima

Colecția

Ioan Sima pictor de origini sălăjene (născut la Pericei în 1898) a început să facă demersuri pentru a-și dona valoroasa sa operă județului în care s-a născut, încă din anii 1970. Abia în anul 1980 a fost acceptată oferta de donație de autoritățile vremii, acestea oferindu-i maestrului posibilitatea să-și aleagă o clădire din Zalău care s-ar preta pentru o astfel de galerie de artă, întrucât, pictorul a condiționat oferta de donație de asigurarea unui spațiu adecvat de expunere.

Ioan Sima a ales actuala clădire a Galeriei de artă, care-i poartă numele, pentru că semăna cu clădirea „Petit Rodin“ pe care el o văzuse la Paris. În urma acestei donații, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău inaugurează pe 9 iulie 1981 secția de artă prin înființarea „Galeriei de Artă Ioan Sima“. Maestrul a donat Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău 162 de lucrări de pictură și grafică. Colecția a fost îmbogățită în anul 1983 printr-o nouă donație a artistului, iar în anul 1986 au intrat în colecție încă 143 de lucrări de artă plastică aparținând lui Ioan Sima, precum și o serie de obiecte de artă populară, icoane pe sticlă, ceramică, textile, mobilier și o bibliotecă. Acestea din urmă au fost donate de către doamna Maria Margareta Botezatu și soțul său, în calitate de unici moștenitori ai maestrului Ioan Sima.

Clădirea

Imobilul care adăpostește în prezent ,Galeria de Artă „Ioan Sima“ are și el un trecut interesant. A fost construit în anul 1926 și a aparținut familiei Roth. În 14 iulie 1930 agenția Băncii Naționale a României cumpără imobilul de la soții Ernest și Dora Roth, aici funcționând mult timp filiala locală a acesteia. În martie 1980, Guvernatorul Băncii Naționale a României transferă administrarea acestui imobil Oficiului de Gospodărire a Apelor Sălaj, iar în 27 octombrie 1980, prin decizia Consiliului Popular Județean Sălaj, dreptul de administrare al imobilului este atribuit Comitetului de Cultură Zalău, respectiv Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, deținător și în prezent.

 

 

Expoziția de artă „Ioan Sima“

Discipol al pictorului Ács Ferenc din Cluj, cu studii de artă susținute la Viena în școala profesorului Fröhlich și la Academia de la Grande Chaumière din Paris, Ioan Sima a moștenit în exprimarea sa artistică limbajul postimpresionismului, al unui figurativism apropiat de natură, precum și temele preferate ale acestei viziuni: peisajul realizat în practica picturii în aer liber, natura statică în special cu flori, precum și portretul.

Sala mare (prima încăpere): SATUL NATAL – Peretele din dreapta sălii prezintă peisajele pictate de Sima în Pericei, satul natal: podul din sat, curtea parohiei (casa natală) cu turnul bisericii, aspecte din curtea și grădina casei natale, Măgura Șimleului văzut dinspre Pericei etc.

Sala cu mobilierul de stil: SALONUL – O aluzie la un salon de tip burghez, unde regăsim portretele prietenilor, a unor personalități clujene, a înaintașilor din familie și un Autoportret din tinerețe, respectiv Puntea suspinelor, o pictură din prima perioadă de creație (anii treizeci). Mobilierul stil este de asemenea donația maestrului.

Sala mare (a doua încăpere): FLORI ȘI PEISAJE – Sala prezintă tema predilectă a pictorului: natura statică cu flori, dispusă pe două grupuri: unul reflectând paleta sumbră, închisă, de tonalități grave, dramatice, și celălalt, denotând o paletă deschisă, luminoasă, cuprinzând piese realizate în culori pure dispuse pe pânză într-o pastă subțire. Peisaje ale diferitelor anotimpuri surprinse prin fereastra atelierului sau pictate în natură completează această serie de flori.

Sala colorată: BIROUL DE AVOCATURĂ – Sima a absolvit facultatea de drept, practicându-și meseria ca și jurisconsult al orașului Cluj. Sala prezintă desene și picturi ale membrilor familiei: soția – Margareta, soacra, prieteni și portrete de copii. Albumul de fotografie a familiei se află pe biroul folosit de tânărul jurist.

Holul: PORTRETE FEMININE – Portrete în pastel, cărbune, acuarelă și ulei ale  prietenilor, dar și studente care îi pozau în Cluj artistului ca și modele pentru studiul portretului. Portretele feminine și cele ale unor copii sunt expresive în prospețimea desenului și buna surprindere a caracterului feței.

Sala mică: BIBLIOTECA ARTISTULUI – O sală care cuprinde cărțile lui Sima și o serie de naturi statice cu flori, în special flori de crâng. Cele mai des pictate dintre acestea au fost margaretele, macii, crenguțele de pomi înflorind primăvara, ploaia de aur, cârciumăresele, flori albastre, crizanteme etc.

Sala mică (2): ATELIERUL MAESTRULUI – Prezintă mobilierul special și ustensilele, materialele de lucru ale pictorului: cutia de culori, pensule, șevaletul artistului, paleta și culorile folosite de el. Picturile neterminate, sau naturi statice cu obiecte și legume, fructe, mici acuarele, pasteluri cu temă de peisaj, portrete în ulei aglomerate ca într-un atelier…

Ioan Sima (1898 – 1985)

1898 – Se naște la 19 decembrie la Pericei, județul Sălaj

1905 – Începe școala primară la Pericei, continuând apoi studiile liceale în Șimleu Silvaniei

1916 – Termină liceul și este mobilizat în armata austro-ungară la Praga (unde ia contact cu

operele artiștilor din muzee și începe să aibă preocupări artistice)

1918 – Se înscrie la facultatea de drept din București, transferându-se în anul următor la

Cluj. Concomitent, studiază pictura în atelierul-școală al pictorului clujean Ács Ferenc

1922 – Își ia doctoratul în drept la Cluj

1926 – Obține diploma de avocat; își desăvârșește educația artistică la Viena la școala

profesorului Fröhlich și vizitează muzee din Italia, Franța, Germania, Ungaria

1930 – Este numit jurisconsult al orașului Cluj. Frecventează între timp Academia de la

Grande Chaumière din Paris

1935 – Deschide prima expoziție personală la Cluj

1939 – Participă la Expoziția de artă plastică ardeleană (Cluj)

1946 – Expune la Salonul bănățean (Timișoara), apoi la Cluj, București și peste hotare

1955 – Deschide la București prima expoziție personală

1964 – I se conferă titlul de „Artist emerit“, organizându-i-se și o retrospectivă amplă la Sala

Dalles din București

1967 – Participă la expoziția organizată de Société des artistes indépendents din Paris

devenind membru societar in 1975

1968 – Este decorat cu ordinul „Meritul cultural clasa a II-a“

1969 – Susține o expoziție personală la Galeria Ror Volmar din Paris

1973 – Împlinește vârsta de 75 de ani, ocazie în care i se conferă ordinul „Meritul cultural

clasa I“

1978 – În Sala Dalles din București, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, i se organizează

o vastă retrospectivă și i se conferă Ordinul „23 August clasa I“

1979 – I se acordă premiul I și titlul de „Laureat al Festivalului Național Cântarea României“

1980 – Donează Muzeului Județean Zalău un număr de 162 de lucrări de pictură și grafică,

1981 – Se deschide în Zalău Galeria „Ioan Sima“

1983 – Ioan Sima donează alte 40 de lucrări de artă, precum și alte bunuri pentru întregirea

colecției

1985 – 8 februarie, trece în neființă. Este înmormântat la Pericei, în cripta familiei.

 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate