Back to all Post

Expoziție VR: ”Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău găzduiește în Beciul Cultural o nouă expoziție temporară,  ”Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”, disponibilă pentru vizitare în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2022.  

 Prin această expoziție vă propunem o incursiune virtuală în patrimoniul cultural imobil din România. În ultimii ani, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a derulat printre programele sale un amplu demers de digitizare a clădirilor de patrimoniu în stare de pre-colaps sau colaps, atât de pe teritoriul județului Sălaj, cât și din restul țării. În prezent MJIAZ derulează un proiect co-finațat de către Asociația Fondului Cultural Român (AFCN) intitulat Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea (2022), prin care își propune salvgardarea patrimoniului imobil în format digital.

Demersul, la fel ca până acum, nu ar fi fost posibil fără colaborarea fructuoasă cu Institutul Național al Patrimoniului, parteneri și vechi colaboratori ai instituției noastre.

            ”Expoziția prezentă este o primă diseminare spre publicul larg a rezultatelor acestui proiect. Publicul vizitator va avea acces virtual prin intermediul echipamentelor VR la o serie de opt clădiri de patrimoniu, scanate prin metoda fotogrammetrică, având ocazia să interacționeze direct cu modelele 3D realizate de noi” –  Dr. Horațiu Cociș, cercetător științific MJIAZ.

 

Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica, Asociația ARHAIC.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate