Back to all Post

Expoziție: ,,Ceramica Centrului de olari Deja”

În luna august la Galeria de Artă ,,Ioan Sima” veți putea vizita expoziția ,,Ceramica Centrului de olari Deja”. Expoziția este realizată cu ocazia centenarului dr. Károly Kós, cercetător etnograf, născut în 1919 la Stana (judeţul Sălaj), căruia îi datorăm majoritatea informațiilor despre ceramica şi meşteşugul olăritului din Deja.

Cercetările realizate în anii 1950 – 1960 de dr. Károly Kós asupra ceramicii din Deja au fost publicate sub forma unui studiu apărut în volumul Szilágysági magyar népművészet / Artă populară maghiară sălăjeană (editura Kriterion, 1974). Această lucrare stă la baza expoziției noastre. 

Ceramica realizată în Centrul de olari Deja este prezentă în numeroase muzee din România și Ungaria. Expoziția ce va fi inaugurată pe 1 august la Zalău reunește piese din aceste muzee pentru a putea să ne creăm o imagine de ansamblu asupra ceramicii de Deja.

Expoziția dorește să prezinte un număr cât mai mare de vase pentru a întregi imaginea noastră despre ceramica din Deja, evidenţând în același timp și gradul mare de diversitate a produselor acestui centru de olari. Ea se concentrează pe specificului formal şi cel ornamental al ceramicii din Deja şi pe fazele de evoluţie. De asemenea, în cadrul expoziției va fi prezentat şi un materialul documentar fotografic al temei, precum şi desenele etnografice realizate de dr. Károly Kós.

Instituţii partenere: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Fundaţia Kallós Zoltán din Răscruci, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din Iaz, colecţionari din Sălaj, Şcoala Petri Mór din Nuşfalău, deţinători de vase ceramice din Deja.

Expoziția valorifică fotografii de arhivă din fondul Asociaţiei Etnografice Kriza János din Cluj-Napoca, din arhiva Societăţii Muzeului Ardelean – imagini care au fost realizate cu ocazia documentării de teren efectuate de către Károly Kós. Din fondul fotografic al Muzeului Etnografic din Budapesta reproducem piese ceramice valoroase prin vechimea lor, colecţionate de etnograful Gönyei Sándor la Deja în anii 1942-43. Deasemenea, Déri Múzeum din Debreţin contribuie cu fotografii despre piesele proprii.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 1 august 2019, ora 14,00 la Galeria de Artă ,,Ioan Sima”.

Vă așteptăm!

 

 

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X