Back to all Post

Expoziția ”Drumul sării. Drumul Țării”

Începând cu ultima decadă a lunii noiembrie, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău va găzdui o interesantă expoziție realizată în comun de o serie de muzee din Transilvania (Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sf. Gheorghe, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul orașului Dej, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Județean de Istorie Satu Mare și Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău).

Discursul expozițional se referă la sare, una dintre resursele în care Transilvania excelează. Întotdeauna sarea a fost indispensabilă sănătății omului și animalelor, a permis conservarea cărnii și a altor produse de origine organică și a avut multe alte întrebuințări practice sau simbolice.

Expoziția ”Drumul sării. Drumul Țării” prezintă publicului numeroase obiecte și informații referitoare la exploatarea și comercializarea acestei resurse minerale începând din preistorie (mileniul II î. Hrs.) până în zorii vremurilor moderne (sec. XVIII).

Totodată își propune să sugereze în ce măsură accesul la sursele de sare și traficul cu sare a influențat viața comunităților umane aflate pe rutele de distribuție, cum acest proces a favorizat de timpuriu apariția unor centre de putere ale aristocrației în unele puncte nodale ale traficului. Asemenea centre sunt evidențiate nu doar de existența unor cetăți dar și prin descoperirea unor importante acumulări personale sau comunitare de genul unor tezaure sau depuneri de obiecte de mare valoare. De multe ori în compunerea acestor tezaure apar și obiecte ”străine” mediului local care atestă integrarea acestor ”drumuri ale sării” în cadrul unor ample rețele regionale sau chiar continentale ale schimbului.

Nu în ultimul rând sursele de sare și comerțul cu sare au jucat un rol important în agregările politice medievale timpurii din bazinul someșan (formațiunea politică condusă de Gelu), iar în Evul Mediu sarea transilvăneană a reprezentat o sursă principală de venituri ale coroanei maghiare care s-a implicat în exploatarea și transportul sării pe rute descrise în documentele medievale. Asemenea ”drumuri medievale ale sării” au tranzitat și zona actuală a Sălajului fiind menționate pe traseul lor și existența unor vămi ale sării, puncte unde cei care transportau sarea ”plăteau” în bolovani de sare pe cei care beneficiau de dreptul de vamă.

Expoziția va fi deschisă publicului la muzeul din Zalău până după sărbătorile de iarnă.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2025. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate