Back to all Post

Expoziția ”Bibelou, pește, mileu – decorarea spațiului locuit în comunism”  

Expoziția ”Bibelou, pește, mileu – decorarea spațiului locuit în comunism”  continuă seria abordărilor legate de istoria recentă și aspectele de viață cotidiană a regimului, un program demarat în anii precedenți și axat în special asupra elementelor de istorie trăită. Documentarea și reflectarea expozițională a problematicii alimentației regimului comunist, prin expoziția anului precedent Nici o masă fără pește, a adus în atenția noastră importanța surprinderii dimensiunilor simbolice, estetice dar și funcționale ale elementelor ce caracterizau spațiul locuit în perioada respectivă. Pornind de la diferențierea în structurarea spațiului locuit (comparativ cu ruralul) pe care o aduce locuirea la bloc, respectiv apariția unor încăperi cu funcționalitate specifică (bucătărie, baie), dar și de la constatarea prelungirii în urban a semnificațiilor unei camere cu rol de afișare socială (vechea ”cameră bună” sau ”casă de dinainte”), am considerat oportună o ilustrare expozițională a temei decorării locuințelor prin obiectele ce ”populau” majoritatea apartamentelor regimului comunist.  Alegerea noastră nu are rațiuni întâmplătoare, ci mizează pe două motivații:

  • încărcătura emoțională pe care o păstrează azi aceste obiecte și care ne permite o altfel de explorare a temei expoziționale;
  • o necesară discuție despre semnificația lor (estetică, socială, culturală, ideologică), în contextul în care în discursul public postsocialist ele sunt prezente exclusiv ca expresii ale kitsch-ului.

Astfel, expoziția reunește toată gama elementelor decorative, pornind de la preferința unei anumite perioade de a înfrumuseța pereții încăperilor prin zugrăveala cu ”rolul”, la celebrul pește de sticlă ce trona deasupra televizorului, așezat pe la fel de omniprezentul mileu, la bibelourile, carpetele și covoarele ”persiene”. Nu am omis nici tablourile-reproduceri după lucrări celebre sau fotografiile membrilor familiei (în special copii) cu rame ce se doreau ”prețioase” prin aspectul aurit/argintat sau candelabrele cu brațe, devenite în anumite momente pur decorative (în perioada anilor 80, pe fondul numeroaselor ”pauze” de curent).   

Vă invităm, începând din 18 iunie 2020, la Galeria de Artă ”Ioan Sima” să descoperiți/redescoperiți universul spațiului locuit din perioada regimului comunist prin acele elemente care exprimau nevoia de a-l înfrumuseța, de a-i conferi identitatea urbană a epocii.  

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate